Geçen yazılarımda Kumluca alkının 1914 yılından 2016 yılına kadar eğitime katkısını maddeler halinde yazmaya çalışacağımı belirmiş ve en son köylerimizde yapılanları aktarmaya çalışmıştım. Tabii köylerde yapılanlar sadece okul binaları değil. Bir toprak ev, bir camide olsa bir binanın okul haline dönüştürülmesini anlatmak çok uzun satırlar alır. Bu bölümleri herhalde bir kitap haline getirmek çok daha yararlı olacak düşüncesi hasıl olmaya başladı bende. Bu yazımda Kumluca merkezde yapılanları kısaca aktarmaya çalışacağım.   

Kumluca merkezinin ilçe olmadan önceki okul durumunu ilk yazımda yazmıştım.

01 Nisan 1958 tarihinde Kumluca iki nahiyenin birleşmesi ile ilçe olur. İlk gelen Kaymakam Vekili Yaşar Cankocak ancak ilçenin kuruluşunu tamamlamaya çalışır. 1959 yılında genel Vekil Kaymakam Ömer İhsan Paköz ilk olarak eğitim seferberliği ile başlar işe ve Kumluca Orta Okul Yaptırma Derneği’ni kurar. Bu dernekle ilgili elimizde belgeler olmasına rağmen kuranlar hakkında bir bilgiye ulaşamadım. Ama ulaştığım tek bilgi Durmuş Başer’in (Durmuş Ağa) Dernek Başkanı olduğu. 

Bu dernek hemen okul yeri teminine gider. Kısa sürede bu iş çözülür. Bir vatandaşımızın zilyetliğinde bulunan 6500 metrekare civarındaki arsa 10.800 lira değerle satın alınır ve dernek üzerine tapu tescili için mahkemeye başvurulur. Bununla ilgili Vilayete gönderilen belgenin fotoğrafı aşağıdadır.

Yaklaşık üç yıl tapu ve proje işleri ile uğraşılır ve 1962 yılında bu işler tamamlanır. Bu sırada Kumluca’ya ilk asil kaymakam gelir. Adı Halil Çıvgın’dır. 5 yıllık bir Kaymakamdır. Kumluca 4’üncü görev yeridir. Her gittiği yerde bir iz bırakarak gelir Kumluca’ya. Kumluca’ya gelir gelmez hemen eğitim seferberliğini başlatır. Bu konudaki çalışmalarını burada uzun uzun yazmak mümkün değil. Medreseden Fakülteye Kumluca Eğitim ve Okullar tarihi isimli kitabımızda uzun uzun var. 

Okul 1964 yılı sonunda tamamlanır. Kaymakamımızda 1964 Kasımın da İdil Kaymakamlığına tayin olur. Okulumuzda 1965-1966 ders döneminde açılır. Kumlucalı’nın eğitime katkısı bu okul çalışmasında görülmüştür. Tabii o yıllarda Kumluca’da ortaokul olmadığı için Karacaören’den Finike’ye gelip gitmiş birisi olarak Kumlucalı’nın bu çalışmasının değerini en çok bilenlerdenim. 

Okul açıldığı yıllarda okul girişine yazılan tarihçenin yanına bir vefa borcu olarak bu okulun yapımında fitili ateşleyen Kaymakam Halil Çıvgın’ın fotoğrafı konmuştur. O günden beridir de o fotoğraf korunmuştur. O günden 2015 yılı yazına kadar bu okulda görev yapmış idareci arkadaşlarımıza o günleri yaşamış bir insan olarak teşekkür etmemek elde değil. 

Neden 2015 yılına kadar dedim. Çünkü Kumluca Eğitiminin Temel taşlarından biri olan bu güzide okulumuzun girişinde bulunan Kaymakamımızın fotoğrafı maalesef Milli Eğitim yetkililerimizce kaldırılmıştır. Yaklaşık 50 yıl korunan tarih maalesef kaybedilmeye çalışılmıştır.

Başta Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Girgin kardeşim olmak üzere yetkililere şunu söylemek istiyorum. Siz bir kişinin fotoğrafını oradan atabilirsiniz. Şunu iyi bilinmeniz lazım ki; Kumluca eğitimine ve Kumluca’nın şehirleşmesine emeği geçen o insan Kumlucalı’nın gönlünde her an var olacaktır.

Kumluca’ya ve Kumluca eğitimine küçücükte olsa katkıda bulunanlara şükranlarımı sunuyorum. Tabii 1965 yılında hayatını kaybeden Halil Çıvgın Kaymakamımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.

Devam edecek