Kumluca’da Ziraat Mühendisliği yapan Tuğba Çetintürk Öztaş ve Çiğdem Yiğit Ziraat sektöründe kadın olmanın avantaj ve dezavantajlarını anlattı.

Türkiye’de Ziraat Mühendisliğinin erkek mesleği olarak görünmesi ve kadınlar tarafından zorluklar yaşandığı sonucuna ulaştık. Tarım sektörüyle uğraşan kadınlar ile görüşerek Seracılığın başkenti Kumluca’da Kadın ziraat mühendislerine algılın nasıl olduğunu hakkında bilgi edindik.

Kumluca’da Ziraat Mühendisliği yapan Natürel Tarım sahibi Tuğba Çetintürk Öztaş, “On iki senedir sektördeyim. Toplumda Ziraat Mühendisliğinin sadece erkeklerin yapabileceği bir iş olarak görüldü. Müşterilerimle mesleğe ilk başladığım zamanda birebir diyalog kurmakta zorluk yaşadım. Sen anlamazsın bu işlerden düşüncelerine sahip olanlar şimdi fikir almaya geliyor. Zamanla ‘Kadın Ziraat Mühendisi Olur’ algısı oluşmaya başladı. Artık birebir bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Toplumsal alışkanlıkları yıkmak zaman aldı” dedi.

Çiğdem Tarımın sahibi Çiğdem Yiğit, “Sekiz yıldır sektördeyim. Tanıdık çevrem yaygın olduğu için mesleğimi yapmakta aşırı sıkıntı yaşamadım. Müşterilerim ilk başlarda tanıdık çevremdi. Zamanla çevre alanım genişledi. Mesleğe başladığımda sektörde Kadın Ziraat Mühendisi vardı. Mesleğe yeni başladığınızda tecrübesiz görünüyorsunuz. Ziraat Yüksek Mühendisi olmuşsun böyle bir algının olmaması gerekirdi. İlk zamanlarda Arazi çalışmalarına yalnız gitmiyordum. Tenha ve uzak mesafelere internet ve telefon aracılığıyla bilgi alışverişinde bulunup, soruna çözüm yolu buluyorum. Eskiden danışanlar kendi bildiğini yapıyorlardı. Şimdi algı değişti. Ben ne dersem onu yapıyorlar. Kendimi kanıtladım. Kanıtlamaya da devam edeceğim. Kadın olmanın avantajı da var. Seralarımız da kadın çalışanlarımız daha fazla ve onlarla daha samimi ve güzel iletişim kuruyoruz“ dedi.


Haber: Hamide KOÇUBABA