-23. Tarım ve Seracılık Festivali bir birinden renkli etkinliklerle devam ediyor

23. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali düzenlenen bir birinden renkli görüntülerle devam ediyor. Geleneksel Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali pandemi nedeni ile iki yıldır gerçekleştirilemiyordu. Mecburi verilen bu aranın ardından Kumluca halkı özlediği festival havasına kavuştu.

Festival etkinliklerinin kültür sanat ve eğlence bölümünün ilk akşamında Yörük çadırları kuruldu ve Yörük Ateşi yakıldı. Yakılan ateş festival sonuna kadar yanık kalacak. Yörük ateşinin yakılması ve Atatürkçü Düşünce Derneği konserine, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve eşi Nurgül Köleoğlu, Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Arif Kocacık, İyi Parti İlçe Başkanı Bekir Bircan, Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, Güreş Ağası Niyazi Çiftçi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda Kumlucalı vatandaş katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Başkan Köleoğlu gelenek ve göreneklere, Yörük Türkmen kültürüne bu tür şenliklerle sahip çıktıklarını ve yüz yıllardır kalplerinde yanan Yörük ateşini hep beraber temsili olarak yakacaklarını söyledi.

Ateşin yakılmasının ardından Kumluca Gençlik Merkezi Halk Oyunu gösterisi yaptı. Gece Atatürkçü Düşünce Derneği konseriyle devam etti. Konserin ardından Yörük Çadırlarını ziyaret eden Başkan Köleoğlu, Yörük Türkmen Kültürünün sergilendiği çadırlarda gelenek ve görenekleri tekrar yaşadı. Kıl çadırlarda tel tavada mısır patlatan Köleoğlu, "Yörük’ün eğlencesi bu" dedi ve çadır sakinleri ve özellikle çocuklarla bol bol sohbet etti. Ziyaret edilen çadırlarda sazlar çalındı, türküler söylendi ve oyunlar oynandı.

Yörük Çadırlarında konuşan Başkan Köleoğlu ‘’Eskiden olduğu gibi çadırlarımızda kültürü yaşatıyoruz, misafirlerimizi ağırlıyoruz. Akşamları çadırlarımızda hoş sohbetlerle Yörük atalarımızdan emanet aldığımız kültürü yaşatıyoruz. Yörük’ün gönlü geniştir, küçücük bir alana bir sürü insanı sığdırabiliyor. Dostlar burada birbirlerinin derdini dinliyor, kız istemeler oluyor kısacası evlerimizde ne oluyorsa burada yaşanıyor. Hala Toroslar'da bu şekilde yaşayanlar var. Biz de özellikle kentimize bu çadırları getiriyoruz ve Yörük Türkmen kültürümüzü yaşatıyoruz’’ dedi.

14 Mayıs Cumartesi saat 14:00’te 41 mahallenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Yörük Göçü etkinliği iki senelik aranın ardından yöre halkı tarafından heyecanla bekleniyor.