Yapılan ihbarları değerlendiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Ekipleri, İş yeri olarak kullandıkları bir daireyi yayın evi olarak gösteren şüphelilerin bu iş yerini iletişim merkezi gibi kullandıkları, yardıma muhtaç insanlara veya sosyal sorumluluk amacı ile kurulmuş kuruluşların adını istismar ederek küçük miktarlarda (50 TL ile 300 TL arasında) yardım talebinde bulundukları, bazı vatandaşları ise her ay arayarak düzenli olarak para talebinde bulundukları, mağdurların daha önceden yapmış oldukları yardımları da kayıt altına alarak, ad, soyad, adres vb. gibi kişisel bilgileri, veri depolamaya yarayan özel bir program ile kayıt altına aldıkları, bu program sayesinde 20.000’den fazla kişinin bilgisini ellerinde bulundurdukları, bu dolandırıcılık olayı ile sadece bir yıl içerisinde yüzbinlerce Türk Lirası haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

Şüpheliler 34 ilde birçok bu yollarla birçok vatandaşı dolandırdığı anlaşıldı. Soruşturma sürecinde tespiti yapılan mağdurların beyanlarının alınması için 34 İl Emniyet birimi ile koordine kuruldu. Tespiti yapılan mağdurlar bilgilendirilerek şikayetleri alındı. Bu dolandırıcılara, yardım amaçlı destek olan mağdurlar beyanlarında, yoksul çocuklara, kuran kurslarına, sosyal yardım kuruluşlarına yardımcı olma düşüncesiyle bu paraları verdiklerini, bu şekilde kendilerini istismar eden dolandırıcılardan şikayetçi olduklarını beyan ettiler.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Şüphelilerin herhangi bir vakıf ya da dernek faaliyeti altında yasal olarak bağış toplamadığı, ilgili kurumlarla yapılan yazışmalar neticesi tespit edilmiş, 11 Aralık günü gerçekleştirilen operasyon ile Kumluca ilçesinde 1’i işyeri olmak üzere toplam 4 adreste yapılan aralamalar sonucu; (G.N.), (S.K.), (M.S.), (İ.Y.), (A.Ö.) ve (H.D.) isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alınmış, aramalarda çok sayıda bilgisayar, hard disk, cep telefonu ve mağdurlara söylenecek metinlerin yazılı bulunduğu dokümanlara el konulmuştur.

Gözaltına alınan 6 şüpheli, “Nitelikli Dolandırıcılık” ve “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” suçlarından Kumluca Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında yapılan işlemlerin ardından sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmışlardır.

Şüphelilerin Türkiye’nin birçok ilinde mağdur ettikleri vatandaşlara yönelik tespit çalışmaları devam etmektedir.
Vatandaşlarımızın manevi duygularını kullanarak Dolandıran ve bu şekilde haksız kazanç sağlayan şahıs ve guruplara yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edilmektedir. Başkaca mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi için vatandaşlarımızın tanımadıkları numaralara itibar etmemeleri, şüphelendiği şahısları en yakın emniyet birimine bildirmeleri gerektiği bildirildi.