Kumluca İlçesinde bu yıl zeytin üretiminde uzun yılların rekoltesi bekleniyor

Kumluca İlçesinde Ziraat Odası başkanlığı tarafından yaklaşık 10 yıldan beri zeytin fidanı dağıtılıyor. Kumluca Ziraat Odası başkanlığı tarafından yaklaşık 300 Bin zeytin fidanı dağıtıldığı belirtiliyor. Ayrıca ziraat Odası başkanlığı tarafından dağıtılan fidanlardan almayıp kendi imkanlarıyla ücret karşılığı fidan satışı yapan firmalardan da zeytin fidanı alıp dikenler var. Bu sayının en az 100 Bin kadar olduğu tahmin ediliyor. 10 yıldan beri, üyelerine ücretsiz, üye olmayanlara ücretli zeytin fidanı dağıtan Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı 4 yıl önce ilçeye zeytin yağı sıkma fabrikası kurdu. Üreticiler, zeytin yağı sıkma fabrikası da kurulunca, tarım yapmaya uygun olmayan yamaç arazilerine, yol ve kanal başlarına, hatta kaldırımlara dahi zeytin fidanı dikti. Artık ilçenin her yerinde yetişen fidanlar bu yıl beklenmedik şekilde meyve verdi.

Zeytin Üreticisi Ziraat Mühendisi Musa Dursun; “Bu yıl zeytinlerimizde verim son derece yüksek. Uzun yılların rekoltesini bekliyoruz. Yetkililerimizin, zeytinlerimizin hem sofralık hemde yağlık olarak değerlendirilmesi konusunda, destek bekliyoruz. Zeytinyağı ihracatında da destek verilirse daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Zeytin Üreticisi Serkan Sarıkayalı ise; “Bu yıl zeytinlerimiz Allah’ın izni ile çok fazla oldu. Uzun yıllardan beri görmediğimiz rekolteyi bu yıl gördük. Zeytinyağı pazarı açısından yetkililerimizden çözüm bulunmasını, devletimizden gerekli desteği bekliyoruz” dedi.

Kumluca Ziraat Odası başkanı Hidayet Kökce de; “Bu yılki zeytin hasadına salamura ile başlamış bulunuyoruz. Geçen yıla göre bu yıl rekoltemiz oldukça, çok çok yüksek. Çiftçilerimiz bu konuda çok memnun. İnşallah zeytinyağı ihraçtı da olursa daha güzel olacağını düşünüyoruz. Hem sofralık hem de yağlık olmak üzere Tarımın Başkent’i Kumluca’da zeytincilik narenciyenin üzerine geçmek üzere, çünkü narenciye fiyatları yıllardır aynı kalıyor. Zeytinimizde çok ciddi bir şekilde aroması ve yağı müthiş olduğu için Kumluca’da zeytin üreticiliği hızla gelişmektedir. Dağ, taşı toprak ederek ağaç dikiliyor. Odamızın dağıttığı fidanlarla birlikte 300 Bin’in daha fazlası var. Vatandaşlarımız sera kenarlarına, özel zeytin bahçelerine, Kesik (kanal) başlarında, hatta yolların şarampollerine bile zeytin dikiyorlar. Rekoltemiz oldukça yüksek. Geçen yıl zeytin yağı fabrikamızda 150 Ton zeytinyağı işlemiştik. Bu çok düşüktü. Bu yıl 600 Ton’un üzerinde yağ rekoltesi olacağını düşünüyoruz. Çiftçilerimize hayırlı olsun diyoruz” dedi. Bu yıl Kumluca’da Ziraat Odası başkanlığına ait zeytinyağı fabrikasının dışında da yaklaşık 500 ton kadar zeytinyağı üretimi olacağı tahmin ediliyor" dedi.