Halk arasında “Sarı nokta” tıbben ise “Makula dejenerasyonu” olarak bilinen göz hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunan Özel Medikum Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu ve Beslenme ve Diyetetik Aslı Öz, bu rahatsızlıktan korunmada beslenme alışkanlıklarının etkili olduğunu bildirdiler.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında yüzde 9'luk gibi bir oranla üçüncü sırada bulunan sarı nokta rahatsızlığının, toplumdaki beslenme alışkanlıkları, teknoloji kullanımının artışı ve yoğun iş temposu gibi nedenlerle gelecekte daha önemli bir hal alacağını ifadede eden Özel Medikum Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu, her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis, düzenli kontrol, tedavi ve beslenme alışkanlıklarıyla bu rahatsızlıktan korunulabileceğini söyledi.

Sarı nokta rahatsızlığında cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı, hipertansiyon gibi faktörlerin önemli olduğunu vurgulayan İmadoğlu, “Bu rahatsızlık ağır bir protein rahatsızlığıdır. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, beslenme alışkanlıkları, kolestrol yüksekliği bu hastalığın önemli zemin hazırlayıcıları arasında yer alıyor. Sarı nokta hastalığının kuru tipine koruyucu tedavi, yaş tipine ise göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi yöntemi uygulanır. Koruyucu tedavide anti oksidan A, C, E vitaminleri, çinko, lutein önerilir.” dedi.

İmadoğlu, ayrıca hastalığa yakalanma ve ilerlemesinin yavaşlatılması açıcından iklimsel olarak güneş ışığından korunma, filtre cam, şapka giyme ve çevresel faktörlerden gözü korumanın da önemli olduğunu bildirdi.

BESLENME ALIŞKANLIĞINI DEĞİŞTİRİN

Özel Medikum Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Aslı Öz de beslenme alışkanlığının değiştirilmesiyle sarı nokta rahatsızlığından korunulabileceğini belirtti. Öncelikle göz hekimi tarafından sarı nokta teşhisi konulmasıyla, hastanın yaşı, hastalığın evresi ve gibi durumları değerlendirerek bir beslenme planı hazırladıklarını ifade eden Öz, günde 5-6 gramdan fazla tuz tüketiminden kaçınılması, potasyum ve kalsiyum yönünden zengin gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşam için önemli olduğu gibi, sarı nokta rahatsızlığına yakalanma ve tedavisi aşamasında da önemli. Bu rahatsızlık hakkında danışan hastalarımıza bazı tavsiyelerde bulunuyoruz. Hepimizin kolayca ulaşabileceği besinler B vitamini yönünden zengin gıdaların tüketimi, günde 2-3 porsiyon sebze ve meyve, az yağlı süt ve süt ürünleri tüketimi bazı önerilerimiz arasında. Bunun yanında tam buğdaydan yapılmış ekmek ve diğer tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kırmızı etin ayda 1-2 kez, balık ve tavuk ürünlerinin haftada 2 kez tüketilmesi de önemli. Sarı nokta rahatsızlığı ile ilgili yapılan bilimsel bir araştırmada Akdeniz tarzı beslenmenin, rahatsızlığın önlenmesinde etkili olduğu ve bu tarz beslenen kişilerde rahatsızlığın yüzde 35 daha az görüldüğü ortaya konmuştur.” dedi.