Antalya Milletvekili Atay Uslu ile Finike’de yapılması planlanan projeleri, Finike Portakalını, Turizmini konuştuk.

AK Parti Antalya Milletvekili, TBMM Akdeniz parlamenterler Asamblesi Komisyonu Başkanı, TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı, TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkan Yardımcısı Atay Uslu ile bölgemiz hakkında röportaj yaptık.

BATI ANTALYA SAHİL YOL PROJESİNDE SON DURUM NEDİR?
Antalya’dan Kumluca’ya bölünmüş yol çalışmamız devam ediyor. İnşallah 2021 yılı başında tamamlayacağız. Kumluca, Finike arasında mevcutta bölünmüş yol var. İlerleyen yıllar içerisinde Finike’den Demre’ye 7km’lik tünel, Demre’den Kaş’a bölünmüş yol yapıp, Batı Antalya sahil yolu projemizi gerçekleştireceğiz.

FİNİKE-KUMLUCA YOLUNUN DEĞİTİRİLMESİ FİKRİ NASIL VE NEDEN ÇIKTI?
Finike-Kumluca arasında denizi ve kıyıyı şehirden, yerleşim noktalarından ayıran bir yol var. Bu yol tabiî ki pansiyonculuğun ve turizmin gelişimine engel oluşturmakta. Çünkü Denize ulaşabilmek için şehirlerarası bir yolu geçmek gerekiyor. Seçim döneminde bu yolun daha kuzeye kaydırılması ve ilçe ile denizin birleşmesi talepleri geldi. Bu talep karayollarına iletildi. Yolun kıyıdan kaldırılması ve daha kuzeye kaydırılması fikri doğrultusunda bir ön çalışma yapıldı.
Denizin sıfırından yol geçirilmesi turizmin önündeki en büyük engellerden biridir. Görüyoruz ki yıllar içinde nüfusun artması, tek başına tarımsal gelirin tatmin etmemesi ve benzeri durumlar nedeniyle maalesef tarım alanları küçülmüş ve imara açılmıştır. Tarım alanlarını korumanın yollarından birisi de tarım-butik turizm konseptini oluşturmak, yeterli gelirin bu yolla sağlanmasıdır.
Evet tüm bu düşüncelerle karayolunun imar-tarım sınırına kaydırılması, sahildeki yolun kaldırılarak, butik turizm amaçlı değerlendirilmesi hususunda ön çalışmalar yapılmaya başlanılmıştır. Yolun tamamen tarım içine kaydırılması değil, altını çizerek ifade edeyim tarım-imar sınırından geçmesi üzerine çalışmalar yapılmıştır.

YOLUN YERİNİN DEĞİŞİTİRİLMESİ ÖNERİSİ KAMUOYUNDAN MI GELDİ?
Evet. Yolun kuzeye kaydırılması talebi Finike’den gelmiştir. Bugünlerde bu talep portakal ağaçları kesilecek, yolun yerini değiştirmeyelim tartışmasına doğru evirilmiştir.
Yolun kaldırılması ile, Finike’de organik tarım-butik turizm konseptini oluşturalım ve denizimiz turizm için çok daha verimli kullanılsın bu sayede butik turizm ile gelir artışı sağlansın, imara baskı oluşturulmasına engel olunsun ve portakal bahçeleri korunsun fikri ile başlayan tartışmalar yeni evreye geçmiş bahçeler yok mu ediliyor tartışmasına dönüşmüştür.

YOL İLE İLGİLİ NİHAİ KARAR NASIL BELİRLENECEK?
Finike, Finikeli, Antalya sivil toplumu, sektör temsilcileri hep beraber bu konuyu tartıştık, tartışıyoruz. Sonuçta kamuoyunun sesine uyacağız. Siyaseti halka rağmen değil, 17 yıldır milletimiz için ve milletimizle birlikte yapan bir siyasal partinin mensubuyuz. Bilinmelidir ki; Halkımızın istemediği hiçbir projeyi yapmayız ve yaptırmayız. Bu yol denizin kenarında kalsın, imar ile tarım sınırının kesiştiği noktaya kaydırılmasın denirse, yol yerinde kalır. Finikelinin istediğini yapar ve istemediğini yapmayız. Nokta.

VERİLECEK SON KARAR BATI ANTALYA SAHİL YOLU PROJESİNİ ETKİLER Mİ?
Bu yol sahilden de devam etse, 500 metre kuzeye kaydırılsa da, Antalya- Kaş-Kalkan-Fethiye bölünmüş yol çalışmamızı etkilemez. Mevcut yolun kullanılmasının Antalya’dan Kaş-Kalkan’a Sahil yolu projemizi etkilemez . Finike –kumluca yolun yerinin değiştirilmesi fikri karayollarının yada bir kurumun isteği değil yani teknik bir zaruret değil, Finike kamuoyunun ortaya çıkardığı bir fikirdi. Hatta yolun yerinin değiştirilmesi ulaştırma Bakanlığı için yeni bir maliyet demektir Tekrar ifade etmek istiyorum, yolun değiştirilmesi gündemi de, şimdilerde konuşulan yerinde kalması gündemi de, kamuoyunun oluşturduğu bir gündemdir. Dışarıdan empoze edilen gündemler değildir. Nihai karar mercii Finike’lidir, halkımızdır.

FİNİKE PORTAKALINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILDI?
Portakalı korumak, tarımı korumak partimizin de, Milletvekili olarak bizlerin de öncelikle politikaları arasındadır. Dün portakal bahçelerini söküp imara açtıran bazı ailelerin bugün portakal ağacı diyebilmeleri bizleri şaşırtmaktadır aynı zamanda sevindirmektedir. Maalesef Finike’nin kıyıya yakın tarım alanları 80-90’lı yıllarda imara açılmış, çarpık bir düzen ortaya çıkmıştır. 300 parsel alanı gibi çarpık ve konut kalitesi düşük alanlar bugün portakalı koruyalım diyen bazı ailelerin vaktiyle maalesef tarım alanlarını imara açmaları ve satmaları ile oluşmuştur.
Evet Finike portakalı bir markadır. Finike portakalını korumak, marka değerini arttırmak, tarım alanlarının imara kurban gitmesine engel olmak için çalıştık, çalışıyoruz. Finike Ovasını biz tarımsal sit ilan ettik, mutlak korunacak tarım alanı haline biz getirdik. 2018 yılında Kumluca-Finike Ovası, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Büyük Ova Koruma alanı olarak Resmi Gazetede ilan edilmiştir. Hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın kararı ile bu gün Finike Ovası tarımsal sittir yani hiçbir şekilde imara açılamayacak, yapılaşmaya izin verilemeyecek tarım alanıdır. Bilinmelidir ki, bu karar ile, Bizler, Hükümetimiz başta olmak üzere, Antalya’nın Ak Parti Milletvekilleri ve Antalya’nın evladı Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte, Portakalı koruma hususunda hamaseti bir kenara bıraktık, gereğini yaptık… Biz Antalya’yı Seviyoruz.. Finike Portakalı için hep birlikte atacağımız adımlar var. Finike’de ve Antalya’da son kola dolabı kalktığı gün Finike Portakalı gerçek değerine ulaşacaktır….

ORGANİK TARIM-BUTİK TURİZM DİYORSUNUZ. BUTİK TURİZM İLE NEYİ HEDEFLİYORSUNUZ?
Batı Antalya kültürel, doğal dokusu ile korunmuş, çok özel bir alan. Kütlesel oteller yerine butik pansiyonlarla doğa-kültür turizmi yapılıyor. İşte Adrasan portakal bahçeleri arasında ahşap bungolovlar, Olimpos ağaç evler, Üçağız-Kaleköy köy evleri, Kaş-Kalkan Villaları…. Tekeli Coğrafyası Kaş’tan-Kemer’e uzanan Likya yolu, Elmalı’dan Finike’ye inen Abdal Musaların, Sinan’ı Ümmilerin, Vahib-i Ümmilerin, Eroğlu Nuri’lerin Sevgi ve Sufi Yolu ile kültür vahası… Antik şehirleri ve antik tiyatroları ile tarih hazinesi.. Bu konsepti daha da güçlendireceğiz.. Tarihimize, doğamıza, kültürümüze sahip çıkıyoruz. Elmalı’da, Kaş’ta, Demre’de, Finike’de yerel siyaset ayrımı yapmadan, tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatmak için kazılar yaptırıyoruz, restorasyonlar yaptırıyoruz. Bu vesile ile şunları da ifade etmek isterim: İP’li Elmalı Belediyesine de, CHP’li Finike Belediyesine de, Ak Partili kaş belediyesine de destek veriyoruz. 2020 yılı içinde Elmalı Belediyesine 2,5 milyon TL, Finike Belediyesine 2,5 milyon TL, Kaş Belediyesine’de 2,5 milyon TL kültür varlıklarının Restorasyonu için ödenek gönderilmesini sağladık. Biz başka partiden diye, mezar kazan yada çim biçen işçiyi 500 km öteye tayin etmeyi, yada asgari ücretle çalışan işçinin elinden ekmeğini almayı siyaset zannedenlerden olmadık, olmayız. Bizim için siyaset Eser siyaseti, Hizmet siyasetidir. Velhasılı Butik turizm ile, Kültürümüzü, tarihimizi, doğamızı koruyoruz, markalaştırıyoruz, insanımızın ve turizmin hizmetine sunuyoruz.