CHP’li çiftçi vekil Aydın Özer, tarım ve ticaretten sorumlu iki bakana üreticilerin zararına satış yapmalarının önüne nasıl geçeceklerini sordu. Özer, “Yüksek maliyetler üreticinin en büyük sorunu. Acilen kalıcı çözüm bulunmalı ve çiftçinin ekimden vazgeçmesine yol açmamalı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a birer soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Üreticilerin zararına satış yapmalarının önüne nasıl geçeceksiniz?” dedi.

İki ay önce sebze fiyatlarının yüksekliğine çözüm olarak tanzim satışı yapıldığını ama 31 Mart seçiminin ertesinde vazgeçildiğini hatırlatan Özer şöyle konuştu:

“Tanzim kalıcı çözüm değil demiştik. Havaların ısınmasıyla ürün artışı olacağını, böylece fiyatların otomatik olarak düşeceğini söylemiştik. Dün Antalya’da domatesin hal fiyatı 1,50, biberin 1.10, patlıcanın ise 2,80 TL idi. Yani dediğimiz gibi fiyatlar düştü. Oysa çözüm gereken asıl mesele yüksek girdi maliyetleri. Şimdi satış fiyatları düşünce üretici kazanç sağlayamaz hale geldi, büyük zarara girdi. Bu zarara yol açanlar ise yanlış uygulamalara imza atan bakanlar ve iktidar.”

BU MALİYETLER TARIMA DARBE VURACAK

Başta üreticiler olmak üzere, tüm tarım paydaşları gibi yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zarar eden üreticinin ekim yapmaktan kaçınacağı endişesini taşıdıklarını belirten CHP’li Özer, “Üreticinin yükü bir an önce hafifletilmezse, bu maliyetler tarıma darbe vuracak” dedi.

Özer’in her iki bakana da yönelttiği sorular şöyle:

· Üreticilerin zararına satış yapmalarının önüne nasıl geçeceksiniz?

· Üreticilerin belini büken girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik bir planlamanız var mıdır?

· Üretim bölgelerinde üreticilere yönelik -kalıcı olmak üzere- tanzim satışlarla üreticilerin girdi maliyetlerini düşürmeyi planlıyor musunuz?