İlçenin en büyük Camilerinden olan Eski Camii ve Yeni Camii'deki proğramların içeriği, okunan Mevlid-i Şerif'le birlikte daha zenginleştirilmiş hale getirildi. Merkezi Camiilerdeki proğramlara, vatandaşların ilgisi daha büyük oldu. Proğram sonrası Camii çıkışında, proğrama katılanlara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Regaip, kelime olarak “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel” anlamlarını taşıyor. Regaip Kandili ise üç aylardan birincisi olan Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak ediliyor.

Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilen Regaip Kandili, Kumluca'da yine aynı coşku ve sevinç ile karşılandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takvimine göre, Regaip Kandili 18 Şubat Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece kutlandı. Dolayısıyla, Regaip Kandili nedir sorusu da, vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Gece için düzenlenen proğrama katılmayı düşünen vatandaşlar, Regaip Kandili'nin önemi ve anlamı ile ilgili araştırmalar yaparken, Regaip Kandili nedir sorusuna cevap olarak önemli bilgiler elde ettiler.

REGAİP KANDİLİ NEDİR?

Regaip Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesi idrak edilen özel bir gecedir. Üç aylar içerisinde kutlanan Regaip Kandili'nde çeşitli ibadetler yapılarak, bugün en verimli şekilde değerlendirilmeye çalışılır.

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu, hem Recep Ayında bulunması, hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de, Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki Kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da "Regaib" şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

REGAİP KANDİLİ'NDE NELER YAPILDI

Vatandaşlarımız bu gecede şu ibadetleri yapmaya gayret gösterdiler;

Kur'an- Kerim okundu veya dinlendi,

Peygamber Efendimize Salat-u Selamlar getirildi,

Kaza veya nafile namazları kılındı,

Tefekkürde bulunuldu,

Geçmişin muhasebesi yapıldı.

REGAİP KANDİLİ'NDE ZİKİR VE TESPİH

Kumluca Yeni Cami'de düzenlenen proğramda, katılımcılara görevliler tarafından; Furkan Suresi 8. Ayetinde 'Ölümsüz ve daima diri olan Allah'a güvenip dayan. Onu hamd ile teşbih et' Ayet-i Kerime'de de buyurduğu gibi Allah'ın bolca zikredilmesinin çok sevap olduğu, gece-gündüz Allah'ı anarak geçirmek, hem nefsin terbiye edilmesi, hem de daha çok Allah'a yönelmek açısından kıymetli bir ibadet olduğu ifade edildi. Kelime-i Tevhid 'la ilahe illallah', Elhamdülillah, Sübhanallah zikirlerinin, Regaip gecesi bol bol okunması konusunda camilerde vatandaşlarımıza söylendi. Ne kadar çok okunursa, o kadar çok sevap kazanılacağı belirtildi. Proğram; sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına riayet edilerek düzenlendi.

Kumluca Yeni Camii'deki proğramda, Kumluca Müftülüğü Şube Müdürü Ayhan Akar, İlçe Vaizi Hüseyin Aydın, Yeni Camii İmam-Hatib'i Hüseyin Albayrak,Kumluca Hal Kompleksi Camii İmam-Hatib'i Osman Yeşiloğlu ve Göçmenler Mahallesi İmam-Hatib'i Bayram Özçiftçi görev aldılar.

Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA