Kumluca’da Ocak ayının ilk haftası seralara ekilen kavunların hasadı başladı. Bir tanesi 2 kilo olan ve kilosu 15 TL olan bir kavun Kumluca Toptancı Halinde 30 TL ye satılıyor.

Üretici fiyatlardan memnun ama maliyet fiyatlarının her geçen gün artmasından şikayetçi oluyor.

Kumluca İlçesi Beykonak Mahallesinde Kavun üreten İbrahim Çobaner (50); “İlkokulu bitirdikten sonra, 12 yaşından beri kavun üretiyoruz. Yaklaşık 20 yıldan bu yana kavun üretiyoruz. Biber çeşitleri, salatalık ve domates gibi ürünler yetiştiriyoruz. Kavunları Ocağın 5 veya 6’sında dikeriz. 80 gün sonra yani Mart 30 veya Nisan’ın ilk haftası hasat etmeye başlarız” dedi.

Kavun Üreticisi İbrahim Uzuner, neden erken kavun ekiyorsunuz sorusuna ise; “Erken olunca, turfanda olduğu için fiyatlardan kazanıyoruz. Bu tarihlerde fiyatlar yüksek oluyor. Fiyatların bizi kurtaracak şekilde olduğu için ondan erken ekiyoruz” dedi. Mayısta çıkarırsak (hasat edersek) Mayısta tonajımız yüksek olur. Ürün bol olduğu için fiyatlar biraz düşük olur. Yani erken ekmekte avantaj var” dedi.

Kavun fidelerini toprakla buluşturduktan 20 gün sonra işçiliğin başladığını belirten İbrahim Uzuner; “20 gün sonra işçilik başlar. Ağaçtaki gereksiz ve fazla filizleri alırız. İplerle kavun fidanlarını asarız. Dolamasını yaparız. Çiçek tutturma, tekleme gibi işlerini yaparız. Ama meyveler Nisan ayına göre daha iyi olduğu için yaz aylarında toplaması basit olur. Fazla işçiye gerek kalmadan daha basit olur. Erken ekmenin avantajı, erken hasat ettiğin zaman turfanda oluyor. Haliyle fiyatlar biraz daha yüksek oluyor. Mayıs ayına göre. Pazarlama da sıkıntı yok biz toptancı haline götürüyoruz. Komisyoncu aracılığı ile tüccara satıyoruz. Fiyatı bu günlerde ürünün kalitesine göre 13 – ile 15 TL arasında satılıyor" dedi.