Demre doğumlu Kumluca’da büyüyen 36 yaşındaki Şaban Dede, küçüklüğünden buyana seracılıkla çiftçilikle uğraşan evli 2 çocuk babası. Tarımla uğraşan doğasever ve doğa sporunu seven Şaban Dede, yaz aylarında Batı Antalya’nın dağlarında yayla yayla gezerek, çobanlarla sohbet edip, soğuk sularını içiyor. Dede, çeşmelerin ve su kuyuların keşfini yapıyor.

‘Şehitler Ölmez, Vatan bölünmez’ diyen Şaban Dede, “PKK'nın hain saldırı sonucu şehit Astsubay, eşi, 11 aylık bebeği ve tüm Şehitler ile aileleri için Batı Torosların en yüksek ikinci dağı olan 3024 rakımlı Kaş Akdağ uyluk tepesine bayrak diktik. Bu vatan asla bölünmez ve bölemeyeceksiniz” dedi.

3024 rakımdaki Kaş Akdağ uyluk tepesine diktiği bayrağın hikayesini anlatan Şaban Dede, “Batı Antalya’nın ikinci yüksek dağına çıkarak 3024 rakımda bayrak olmadığını keşfettim. Bunu bir görev bilerek 1 hafta sonra tekrar çıkmak için 3,5 m uzunluğunda 3 parça halinde demir direkleri ve 1,1 m eninde 1,80 m boyunda bayrakla çıkış yaptım. Bu mutlu güzel günü görmek nasip oldu. Diyeceğim şu ki; hiç bir güç bizim bayrak, vatan sevgimizi bütünlüğümüzü bozamayacağını göstermek gerekiyor biz bir bütünüz” ifadelerini kullandı.

Batı Antalya’nın dağlarına sürekli tırmanışlar yaptığını kaydeden Şaban Dede çıktığı dağlarla ilgili şunları anlattı:
,
“Antalya'nın ikinci büyük dağı olan Gömbe Akdağ 3024 rakımda birçok tepeden oluşan zirveler topluluğu olan bir dağdır. En yüksekleri olan Uyluk Tepe 3024 m ya da bir diğer deyişle At Kuyruğu Sallamaz Tepesi, silsilenin orta kesimlerinde ayrıca Göltepe veya Göllü T(2713), Yumrudağ (2760), dikkatleri çeken bir kaç tepesi daha bulunmaktadır. Elmalı Ovası’nın güneybatısında yer alan Akdağ, Muğla sınırına paralel uzanır. Yüksek ve toplu bir dağ kabarığıdır. Düzensiz bir kubbe şeklinde uzanan sivri ve keskin sırtlı tepeler üzerinde bol otlu, bol sulu çayırlar, karstik ya da buzul çukurlar vardır. At Kuyruk Sallamaz Tepesi (Uyluk) denen doruğun yüksekliği yaklaşık 3024 m'dir. Oldukça sivridir. Eteklerine doğru düzgün şekilde alçalan Akdağ'ın bu kesimlerinde orman örtüsü yer alır. Ayrıca aynı bölgede yer yer Çukur ardıç gibi düzlüklere rastlanmaktadır. Akdağ'ın güney eteklerinde yer alan yaylaların aşağısında derin Lengüme Boğazı yer almaktadır,

Yeşilgöl Gömbe yaylasında bulunan denizden 1950 metre yükseklikteki bir krater gölüdür. Gölün suları yeşil göründüğü için bu isim verilmiş. Çevresindeki yamaçlarda ardıç ağaçları yer almakta. Gölün fazla suları molozlar arasından akarak aşağıdaki dereye karışmakta.

Bölgede tipik Akdeniz bitki örtüsü yayılış gösterir. Sahillerde ve yaklaşık bir kilometreye kadar uzanan dağlık, engebeli bölgelerde makiler yayılış göstermektedir. Arazinin %69’ u ormanla örtülüdür. Ekilen alanlar dışında açık alan yok denecek kadar azdır.

Sadece Akdağ ve Yumru dağın 1700-1800 m. yüksekliklerinden sonra çıplak alanlar vardır. Maki elemanları genelde sert yapraklı, yangına kendini uyarlamış, yaz kuraklığına dayanıklı, genelde çalı karakterinde bitkilerdir.

Bunların içinde en çok kermes meşesi olmak üzere, yabani zeytin, katırtırnağı, akçakesme, geven, sandal, tesbih ağacı, keçiboynuzu, menengiç ağacı, ıslak topraklarda yabani mersin, defne gibi bitkiler bulunmaktadır. 
Kaş’ın üzerinde Asasdağı’nın kuzey yamacında 1000 m.de başlayan sedir ormanları kuzeyde Katrandağı’nda boydan boya yayılış gösterdikten sonra, Sütleğen’e ulaşıp, Akdağ eteklerine tırmanmaktadır.

Katrandağı 12 000 ha. Sedir ormanıyla Türkiye’nin en büyük Toros sediri ormanının bütünlüğünün sağlandığı alandır. Özelikle Deve çukurundaki “Mavi Sedir Ormanı” korunması gereken çok kıymetli bir orman topluluğudur.

Gömbe İlçe Merkezine 60 km mesafededir, nüfusu 2.533’dür. Belediyeliktir. Önemli bir yayladır, tarım ve elmacılık gelişmiştir, ayrıca orman alanlarının zengin olması sebebiyle ormancılık da gelişmiştir. Yaz aylarında nüfusu çok kalabalıktır. Turizme hizmet veren konaklama tesisleri ve restoranlar bulunmaktadır. Hayvancılık da gelişmiştir. İlköğretim okulu ve lise, sağlık ocağı, eczane, pansiyon, lokanta, fırın, demirci ve 20 kadar dükkan vardır. Her yıl Ağustos ayında geleneksel 
Gömbe panayırı yapılmaktadır. Demreliler de yaylalamak için buraya çıkmaktadırlar. Taze kesilmiş oğlak etinden fırında tavada yapılan ‘Kuru Kebap’ı çok meşhurdur. Yanık dondurması ile kardan yapılan renkli kar şerbeti de meşhurdur.

Gömbe, soğuk suları ve elma bahçeleriyle ünlü bir yayladır. Turistik amaçlı hizmet veren konaklama merkezleri, yöreye ait kokulu otlardan hazırlanan geleneksel yemeklerin lezzeti, tabiatla bütünleşmenize yardımcı olacaktır. Bölgenin en yüksek dağı Akdağ (3024 metre) buradadır. Yeşilgöl ve Uçarsu, yaz sıcağından kaçmak, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için serin ve temiz havası ile ideal yerlerdir. Yöre, dağlardan toplanan kar ile yapılan dondurması ve kar şerbetiyle ünlüdür.

Kaş'a 65 km uzaklıkta yer alan Gömbe Yaylasının güneyinde 3,024 m yüksekliğindeki Akdağ'ın eteklerinde oluşmuş bir göldür. Yeşil Göl Gömbe’ye 8 km uzaklıktadır.”

Şaban Dede ayrıca bayrak dikiminde emeği geçen Oğuz Topaloğlu ve Veli Topaloğlu’na da teşekkür etti.