Kaymakam Uğur Kolsuz: "Zaman çabuk geçiyor. Gelin hep birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım. Gelin hep birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım. 5 yılda bir çocuk doğuyor ve okula başlama yaşına geliyor."

Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu: "Atıklar bizden izinsiz römorklara veya kamyonlara hatta el arabasına bile yüklenerek sera dışına çıkarılırsa ben zabıtaları gönderirim. İzinsiz atık toplamanın cezası 23 Bin TL dir."

Sebze atıklarının enerjiye ve hayvan yemi haline dönüştürülmesi için Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda sunum toplantısı gerçekleştirildi.

OR-YEM Organik Firma Genel Müdürü Necdet Elmas ile Firma Satış Direktörü Emre Elmas tarafından “Tarımsal Atıklardan Yem ve Biyokütle Yakıt Üretim Projesi’ anlatıldı.

Sunumu Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz, Kumluca belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, STK Temsilcileri, daire amirleri ve muhtarlar dinledi.

OR-YEM Satış Direktörü Emre Elmas yaptığı sunumda, yıllardır kangren haline gelen ve bir türlü çözüm bulunamayan sebze atıklarından hayvan yemi elde edeceklerini belirtti.

Firma Satış Direktörü Emre Elmas, konuyla ilgili yaptıkları araştırmaları, atıkların seralardan hangi şartlarda toplanacağını, nerede nasıl yem haline getirileceğini de anlattı.

OR-YEM Organik Firma Genel Müdürü Necdet Elmas, hayvanların sera atıklarını hangi aşamada yediğini araştırdıklarını, atıkların yerde sürüklendikten sonra traktör römorkuna veya kamyonlara yüklendikten sonra deforme olduğu için yemediklerini, bu yüzden atık toplanmanın firma çalışanları tarafından modern makineler sayesinde direk seralardan yapılacağını belirtti.

Sunum sonunda, katılımcılar proje hakkında merak ettikleri konularında firma yetkilerine sorular sordu.

TESİS BÜROKRASİYE TAKILDI

Toplantı sonunda söz alan Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu; “Kumluca belediyesi olarak, ilçemize bağlı Kavak Mahallesi yakınlarında Alakır Çayının kenarında sebze atıklarından gübre elde etme tesislerinin temelini attık. Bu tesis bürokrasiye takıldı. Temel halinde kaldı. Kumluca Belediyesi olarak gerekli şartları yerine getirdikten sonra çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Ben belediye başkanı olmadan önce, seçim çalışmalarımda sebze atıklarının imhası için gerekli çalışmayı yapıp bu sorunu çözeceğime dair söz verdim. Çünkü bu atıklar sürekli sorun oluyor. Çevre kirliliği oluşturuyor. Kanalları atılmak kaydıyla sel baskınların neden oluyor. Yakıldığı zaman ilçe halkı duman solumak zorunda kalıyor. Bu sorunu mutlaka çözmemiz lazım. Atıklar seranın içindeyken o atığın sorumlusu çiftçidir. Ama seranın dışına çıkınca sorumlu Büyükşehir Belediyesidir. Yani sebze atığı toplama yetkisi büyükşehir belediyemizindir. Büyükşehir de bu görevi bize yönlendireceğine göre, sorumluluk Kumluca Belediyenindir. Atıklar bizden izinsiz römorklara veya kamyonlara hatta el arabasına bile yüklenerek sera dışına çıkarılırsa ben zabıtaları gönderirim. İzinsiz atık toplamanın cezası 23 Bin TL dir. Ama bunlara rağmen Kumluca belediyesi olarak sebze atıklarının toplanması için biz bu firmaya elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız” dedi.

GELİN HEP BİRLİKTE BU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURALIM

Kumluca Kaymakamı Uğur Kolsuz ise; “Bu atıklar ilçemizin gerçek sorunudur. Bu sorunu çözmek zorundayız. Bu sağlığımız ve çevre kirliliği açısından önemlidir. Enerjiye, istihdama ve ekonomik katkıya dönüştürülebilen bu atıklar çöp olmaktadır. Hem de halkımıza ve çevreye zarar vermektedir.

Zaman çabuk geçiyor. Gelin hep birlikte bu sorunu çözüme kavuşturalım. 5 yılda bir çocuk doğuyor ve okula başlama yaşına geliyor. Zamanı boşa harcamadan çalışmalarımızı yapalım ve bu sorunu çözelim” dedi.