Kurban bayramında beslenme alışkanlıklarımızın dışına çıkarak, kontrol elden bırakılınca kırmızı et tüketimi ve dolayısıyla kolestrol değerlerinin artmasına neden oluyor. Bayramda kolestrol ve böbrek hastaları olan bireylerin daha özenli ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Günde 90-150 gram kırmızı etten yani 3-5 köfte büyüklüğünden daha fazla tüketilmesi ve sakatat tüketilmesi vücuda giren proteini arttırarak böbrek ve GUT hastalığına yakalanma riskini arttırır.

Bayram süresince sadece bir öğünümüzü kırmızı etten yana kullanalım ve tükettiğimiz kırmızı et miktarından 2-3 kat kadar zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata tüketelim. Bol bol su içelim ve fiziksel aktivitemizi arttıralım. Bayramdan önceki birkaç günde kolestrol değerimizi düşürmek için yumurta, kırmızı et, tereyağı, hamur işi tüketimini kısıtlamakta fayda var. Aynı şekilde kurban bayramından sonraki birkaç günde hem protein alımını hem kolestrolü sınırlamak doğru bir tercih olacaktır. Et, tavuk, balıktan ziyade öğünlerimizde sebze ve kurubaklagiller bulundurulmalıdır. Gazlı şekerli içeceklerden ziyade bol bol su içelim ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurma tercih edelim.

Kurbanın kesildiği gün tüketilmesi et sert olacağı için sindirimi güçleştirecektir. Et bir gün buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi daha uygundur. Kurban etimizi pişirirken yağ kullanmayalım, sakatat ekleyemeyelim. Kısık ateşte kendi suyuyla yavaş yavaş pişirelim. Izgara, fırında veya haşlama yöntemleri en sağlıklı pişirme yöntemleridir. Haşladığımız etin içerisine biber, domates, soğan gibi sebzeler ekleyerek vitamin ve mineral miktarını arttırabiliriz.

Kurban etinizi -18 derecenin alında 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz. Küçük parçalar halinde poşetleyiniz. Eti yapacağınız zaman direkt derin dondurucudan çıkarmaktan ziyade bir gece öncesinden buzdolabı kısmına aktarın. Etiniz yavaş yavaş çözünsün ki bakteri oluşumu olmasın. Eğer bir gece öncesinden buzdolabına almayı unutursanız en doğru seçenek mikrodalga fırınlarda hızlı çözdürerek olacaktır. Çözdürdüğünüz etleri tekrar dondurmamalısınız. En sık zehirlenme vakaları yanlış çözdürmeden ve çözdürülmüş eti dondurup sonra tekrar çözdürmekten kaynaklanır.

İyi Bayramlar.