YELKENCİLER RHODİAPOLİS ANTİK KENTİ'Nİ GEZDİ

Marmaris’ten Akdeniz’e açılan Denizlerdeyiz Amatör Denizcilik Derneği (DADDralli) üyesi yelkenciler, Avrupa Hareket Haftası kapsamında Finike Limanına demirlediler. İlçe ziyaretleri kapsamında Finike'nin doğal güzelliklerini, ören yerlerini ziyaret eden yelkenciler daha sonra Kumluca ilçesini gezdiler.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'nun misafiri olarak Kale Kule'de kahvaltı programı ve kent müzesi ziyaretinin ardından Rhodiapolis Antik Kenti gezildi. DADDralli üyesi 80 yelkenci Rhodiapolis Antik Kenti'ni gezdi. Konuk heyete antik kenti gezdiren Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, aynı zamanda rehberlik de yaptı.

Kumluca Belediyesi Spor İşleri Müdürü Arkeolog Fatih Burhan Milli'de, Rhodiapolis Antik Kenti hakkında yelkencileri bilgilendirdi.

Sağlık ateşinin Kumluca'da yakıldığını söyleyen Başkan Mustafa Köleoğlu, "yıllar yıllar önce 3000 yıl önce sağlık ateşi buradan yakılmıştır. Kumluca’mızdan yakılmıştır. Likya medeniyetlerinde ilk sağlık ateşi buradan yakılmıştır. Ve Dünya'ya Akdeniz’e bütün dünya da herkes Kumluca’yı bilmiştir. Rhodiapolis 3000 yıl önce Dünyanın ilk Tıp Fakültelerinden. Bu bölgeye girer girmez cerrahi bölümler, su sarnıçları var. Su sarnıçları ile psikolojik tedaviler uygulanmış. 60 adet o dönemde yazılmış tıp kitabı var. Rhodiapolis'ten dünyaya bilim aktarılmış, sağlık aktarılmış. Ve bu bölgenin bir kütüphanesi var. Hemen hastane kompleksinin hemen altında yurtlar var. 176 tıp öğrencisi büyük depremde can veriyor. Ve o dönemde buradaki hayırseverlerimiz o kadar üzülmüşler ki o depremde büyük göçükler altında kalan tıp öğrencilerinin üzüntüsünden bu bölgeyi açmayı düşünememişler. Çok büyük üzüntüler yaşamışlar. O dönemdeki tarihi hatıralardan bu şekilde bilgiler kalmıştır. Kumlaca'mızdaki Rhodiapolis'i görmenizi hepinizi bekleriz" dedi.