Elka Fuar tarafından organize edilen Domatexpo Fuarı, Kumluca Sebze ve Meyve Toptancı Hali Kompleksi içinde düzenlendi. Törene Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, MHP Antalya İl Başkanı Hilmi Durgun, Siyasi Parti temsilcileri, STK Temsilcileri, daire amirleri, firma temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Tören Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı. Ardından Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay açılış konuşması yaptı.

Murat Hüdavendigar Günay ; “Çeşitli nedenlerle ürünlerimiz üreticilerimiz ve komisyoncularımız hiç hak etmedikleri suçlamalarla değersizleştirilmeye çalışılıyor. Ürettiklerimiz kimi zaman enflasyonun bir numaralı sebebi, kimi zaman da çeşitli hastalıkların tek sebebi olarak gösteriliyor. Ama artık yorulduk. Üretmek ve çalışmak değil bizi yoran. Bu asılsız iftiralar üzüyor. Şevkimizi kırıyor” dedi.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan; “Fuarın, üreticiyi yeni çeşitlerle ve yeniliklerle buluşturarak üretim açısından katkıda bulunması bölge için çok önemlidir. Ayrıca bölgeye bir önemi de dışarıdan her yıl misafirlerin belirli bir konu ile ilgili domates teması başta olmak üzere toplanmasını sağlıyor” dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu; “Kumlucalı büyük ailemin üreticisinden, tüccarlarına halcimizden komisyoncumuzdan, esnaflarımıza kadar adeta seferber olmuş durumda. Hızla milyarlarca nüfusun arttığı dünyamıza yetiştirebilmek için Kumluca'dan sağlıklı gıda yani biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz” dedi.

Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun; “Tarımsal ürün çeşitliliği bakımından son derece zengin bir yapıya sahip ilçemizde gerçekleşen Domatexpo İhtisas Fuarıyla yetiştiricilik hususunda sorunlarını gidermiş olan domates sektörünün ürün işleme ve pazarlama konusundaki sorunlarını aşmak, sektörün profesyonel isimlerini bir araya getirmek mevcut iş bağlantılarını pekiştirmek ve yeni iş temellerini atmak iş birliği imkanlarını sağlamak ve sektörün atılım eşiğini aşmak amacıyla sadece domates konusunda tartışmak üzere böyle bir organizasyonu düzenlemiş bulunmaktayız” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer; “250 domates Tır’ı Rusya gümrüğünde beklerken mecliste sayın Gümrük ve Ticaret Bakanını bir kez uyardık . Bu konuda hiçbir girişimde bulunmayan Sayın Ticaret Bakanımız 23 Şubat'ta Kınık halindeydi. 5 Ton domates çöpe gitti. Bizim ticaret bakanımız bize mutlu bir haber getirdi. Dedi ki, 50 Bin daha kota arttırdık. Bu arada ihracatçımız milyonlarca lira zarar etti. Sanki bir akıl ihracatın önünü kapatmaya çalışıyor. İç piyasaya dönsün istiyor. Domates tırlarını, domates üretimini. Fiyatlar düşsün isteniyor. Sonra bunun arkasında ne var diye baktığımızda, şunu görüyoruz. Enflasyon düşsün isteniyor. Bir apartman düşünün 10 tane dairesi var. Bir daire 9 daire ile düşman. 9 aile ile geçinemiyor. Kabahat 9 ailede mi? Sizde mi? diye sorarlar adama. Rekabet kurulundaki müfettişlere bir tavsiyem var. Eğer gerçekten birilerini sorgulamak istiyorlarsa Tarım Kredi Kooperatifinin 5'e alıpta 3'e sattırdığı domatesi sorgulasınlar” dedi.

Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu da; “1,8 milyar destek veriliyormuş 2002 de. Biz 18 – 20 milyar destek veriyoruz tarıma. Her yıl biz bunu katlayarak arttırdık. 17 yılda 140 Milyar Lira. Yani 140 Katrilyon Lira destek vermişiz tarıma. Ak Parti iktidara geldiğinde tarımsal ihracatımız 1,8 Milyon. Bugün ne 18 Milyon. 1,8 Milyon nerde 18 Milyon nerde. Her yıl daha fazla sera yapılıyor. Bakın 15 yılda 2 kat artmış. Domates üretimi de 2 kat artmış. Bununla beraber ihracatımızda artmış. Domates ihracatımız da yukarı doğru gidiyor. Çiftçinin daha çok kazanması gerektiğine inananlardanım. Bende bir çiftçi çocuğuyum. Bende bu bölgenin evladıyım. Daha çok kazanması gerekiyor. Çiftçilik zor. Aydın bey’in söylediği kadar felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Üretim de artıyor. Bununla beraber alanlarda artıyor. İhracatmız da artıyor.

Ticaret Bakanlığımız İhracatçılar Birliği ile anlık olarak Türkiye'nin domates ihracatını paylaşıyor. On Line olarak. 150 Bin ton kota vardı. 130 Bin ton olduğunda ihracatçılar uyarıldı. Buna rağmen ihracatçılar kapı açılır düşüncesi ile mal yapmaya devam ettiler. 150 Bin ton oldu. Rusya kapıları kapattı. Öyle Aydın Beyin dediği gibi biz ilgilenmedik falan değil.

Bu konuyla Tayyip Erdoğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanımız ilgileniyor. Ben Atay Uslu olarak an ve an ilgilendik. Daha önce domatesin problemi olduğunda emin olun Kumluca Kaymakamı duymuyordu. Bundan 20 yıl önce. Domatesi buralar döküyorduk. Ama şimdi domates problem olunca Recep Tayyip Erdoğan gidiyor Putin'le müzakere ediyor. 3 yıl önce Putin’le bir toplantıya girildi. S400'ler gibi bir çok şey konuşuldu. Toplantıdan çıkılınca açıklama yapıldı. Denildi ki her şeyde anlaştık. Domates konusunda anlaşamadık. Üzüldük. Ama sevindik. Biz domates’i Putin’in masasına götürüyoruz. Biz domatesi Recep Tayyip Erdoğan’ın masasına götürüyoruz. Şunu da ifade edeyim ki o kadar çok götürdük ki Rusya’da bunu çok stratejik bir ürün olarak düşündü. 20 tane ürünün kotasını motasını kaldırdı. Domatesi tutuyor hala. Niye biz çok üzerine gittik domatesin. Rusya zannediyor ki domates çok stratejik bir ürün” dedi.

Yapılan duanın ardından açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri tarafından fuar stantları gezildi. Fuar Cumartesi akşamına kadar açık kalacak.