Türkiye Rekabet Kurumunun Kumluca, Beykonak ve Mavikent Toptancı Hallerinde günlük sebze piyasasının kurulmaması yönündeki verdiği cezanın ardından basın açıklaması yapıldı.

Mavikent Sebze ve Meyve Komisyoncuları Deneği Binasında yapılan basın açıklamasını, derneğin Avukatı İsa Bircan okudu.

REKABET KURUMU, HEM ÜRETİCİYİ HEM DE TÜKETİCİYE CEZALANDIRMIŞTIR

Avukat İsa Bircan; “Rekabet Kurumunun düzenlemiş olduğu rapor var. Kumluca Mevikent, Beykonak Halinde görev yapan özellikle komisyoncular, derneklerde görev yapan arkadaşlarımızla ilgili bir rapor tanzim edilmiş. Tanzim edilen bu rapor üzerine bugünkü bu toplantıyı yapmak durumunda kaldık. Türkiye’de 2019 – 2020’de özellikle sebze fiyatlarındaki dalgalanmadan dolayı, buradaki piyasaya başka aktörlerinde girmesi, özellikle Sera A.Ş. diğer kooperatiflerinde girmesi sürecinde Kumluca’da yapılan bir toplantı üzerine rekabeti kırıcı, kartel oluşturucu eylemler var mı yok mu diye bir araştırma yapılması gündeme gelmiş ve bir araştırma yapılmıştır. Bu teftiş kurulunda yapılan araştırmaya göre o gün Kumluca’da yapılan toplantıda, komisyoncular, tüccarlar ve diğer aktörlerin yapmış olduğu toplantıda rekabeti kırıcı kartel oluşturucu bir kararların alınmadığı, bilakis bu sektöre başkaca aktörlerin girmesi avantaj olduğu noktasında bir görüş belirtilmiş ve daha sonraki uygulamalarda zaten bu görüş çerçevesinde devam etmiştir.

Şimdi gelen rapor ise bambaşka bir rapor. Savunma alınmadan usul esastan önce gelir. Buradaki insanların savunması alınmadan onların aleyhine para cezalarını da ön gören bir karar çıkmıştır. Kumluca’daki komisyoncular yani dernek olarak Kumluca, Mavikent ve Beykonaktaki komisyoncuların kartel oluşturduğu özellikle piyasa oluşumunda tek fiyat verildiği ve bu tek fiyat üzerine, buraya başka aktörlerin sokulmadığı ve bu konuda da kartel oluşturulduğu, idari para cezası verilmesi konusunda da bir rapor ortaya çıkmıştır.

Bu konuda gerçekten bir delil var mıdır? Kartel oluşturulduğuna dair, piyasaya başka aktör sokulmadığına dair bir delil elde edilmiş midir? Hayır.

Hukuki alt yapısını oluşturmadan bir silahın içerine mermi sokuldu. Bu mermi ve silah çiftçinin ve burada çiftçinin haklarını korumaya çalışan komisyoncunun üzerine doğrultuldu. Bu tüketici ve üretici açısından herhangi bir yarar sağlamayan üreticiye de zarara sokan aslında silahın ucunda bir mermi var. Fakat çıkan raporda delilsiz bir şekilde sadece bir istinata dayalı olarak bir rapor tanzim ederek tüketiciler, dolayısı ile komisyoncular şu anda cezalandırılıyor gibi düşünülse de bu uygulama üreticileri ve tüketicileri ilk etapta zarara uğratacak. Nihayetinde tüketicilerin çok yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmalarına sebebiyet verecektir. Bahsedildiği gibi ekonomiyi sarsıcı hareketler değildir, buradaki fiyat oluşumu. Bilakis tüketiciyi de koruyan, üreticinin de maliyetlerini göz önünde bulunduran, dikkate alan arz talep çerçevesinde yapılmış bir fiyatlandırmadır. AK Parti Antalya Milletvekilimiz Mustafa Köse, attığı twitle ‘80 yıllık uygulama hem tüketiciyi hem de üretici koruyor’ dedi.

Pandora’nın kutusu açıldı. Şimdi ne yapmak gerekiyor. Bu piyasa oluşumunda üreticilerin ürün maliyetinin taban fiyatının belirlenmesi noktasında inşallah bu bir adımı olacaktır. Gübre, ilaç, işçilik gibi diğer sigorta gibi maliyetlerinde hesaba katılıp bir fiyat belirlenmesi noktası hem tüketicileri hem de üreticileri koruyacaktır. Aradaki fiyat dalgalarının sebeplerinden bir tanesi buradaki uygulamaların sürekli gelmesidir. Ama bunun yasal zemini oluşturulabilirdi, Mustafa Köse vekilimiz bu konuda en çok temas ettiğimiz vekilimizdir. Bakanlarımız ve hükümetimizin bu konudaki tüm icracı birimlerini üreticiler ve komisyoncular olarak davet ediyoruz. Konunun çözümü konusunda Pandora’nın kutusu açılmışken hem tüketici, hem üretici hem de komisyoncular açısından sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

KURULAN PİYASA TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR

Beykent Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur çakır; “Bizler de burada komisyoncu, tüccar ve üretici ve tüketicinin de haklarını koruyarak tavsiye niteliğinde kurduğumuz fiyatlardır. Nihai kati fiyatlar değildir kesinlikle. Tavsiye niteliğinde verdiğimiz fiyatlardan oluşmaktadır. Buradaki üretici komisyoncu tüccar ve son noktada tüketiciyi düşünerek bu dörtlüyü içine alan hepsinin haklarını gözeten kimsenin mağdur olmayacağı fiyatları tavsiye niteliğinde belirlememizdir” dedi.

REKABET KURUMU İŞİNİ YAPACAKSA GİRDİ MALİYETLERİNE BAKSIN

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce de; “Piyasanın kurulmaması bizleri belirsizliğe sevk eder. Bulanık bir suda balık tutmaya benzer. Çünkü biz neye (kaç liraya) alıp neye sattığımızı bilmek zorundayız. Dünyada üretilen hiçbir ürünün belirsizliği asla yoktur. Her ürünün bir fiyatı her ürünün bir bedeli vardır. Ama dün alınan bundan sonra piyasa kurulmayacak şeklindeki bu karar çiftçi olarak bizleri çok üzmüştür.

Rekabet Kurumu gerçekten görevini yapacaksa plastik sera örtüsünün 12 Liradan 35 Liraya çıktığını, Sebze askı ipinin çuvalının 100 Liradan 500 Liraya çıktığını denetlesin. Dünden beri milletvekili ve devletimizin yetkilileriyle görüşüyoruz. Bu konuyu bakanlar kurulana kadar götüreceklerini söylediler” dedi.