İlk başlarda hücre yenilemedeki etkisi dolayısıyla cild tedavilerinde kullanılmaya başlayan bu uygulama zamanla ortopedi ve fizik tedavi alanlarında da kullanılmaya başladı ve olumlu sonuçlar elde edildi. Özel Medikum Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mine Uzunali, PRP tedavisi ve uygulama alanları hakkında bilgilendirmede bulundu.

PRP tedavisi, kişinin kendi kanından elde edilen trombositten zengin plazmaların, tekrar vücuda enjekte edilmesidir. Birçok kas, iskelet sistem hastalığının tedavisinde, cild rahatsızlıklarında etkin olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde tedaviden daha kısa sürede cevap alınıyor ve iyileşme sağlanırken, hastalara daha az girişimsel işlem yapılıyor.

Sıklıkla dermatolojik uygulamalarla gündeme gelen PRP, günümüzde ağrılı durumların tedavisinde de kullanılıyor. Kas ve tendon yaralanmalarının yanı sıra birçok sorunun giderilmesinde tercih edilen bu yöntem, başta profesyonel sporcular olmak üzere tüm hastaların kısa sürede iyileşmesine yardımcı oluyor.

PRP KİMLERE VE HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE UYGULANIR?
Bu tedavi, hekimler tarafından uygun görülen her türlü hastalarda rahatlıkla uygulanabilir. PRP uygulaması gençlerde kas ve tendon yaralanmaları ile yardımcı yöntem olarak akut kondral rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabilirken, orta yaş grubunda ise tendinit-epikondilit (lateral-medial), kronik tenosinovit ve erken dönem kıkırdak (artroz,kireçlenme) hastalıklarının tedavisinde uygulanabilmektedir.

TEDAVİ NASIL UYGULANIYOR?
Bu yöntem hastanın kendisinden alınan venöz kanın steril şartlarda standart bir prosedürden geçirilmesi sonrası, son ürün olarak elde edilen trombositten zengin plazma içeriğinin, yine steril şartlar gözetilerek tekrar hastaya verilmesini kapsayan minimal girişimsel bir yöntem olarak tanımlanıyor. Bu yöntemde, büyüme ve iyileştirme hormonlarından zengin plazma içeriği ile tedavi hedefleniyor.

TEDAVİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Süresi, hastanın tanısına bağlı olarak değişiyor. Genel olarak ayda bir defa uygulanması önerilen tedavinin ortalama 3 ay sürmesi gerekiyor. Gerekli hallerde, hekim tarafından da uygun görülürse uygulama sayısı çoğaltılabiliyor. Akut dönem kas-tendon yaralanmalarında, erken dönem küçük yırtıklarda tek enjeksiyon yeterliyken, orta ve büyük yırtıklarda birer haftalık aralıklarla 2-3 enjeksiyon uygulanıyor. Erken dönem gonartroz (diz kireçlenmesi) için iki-üç haftalık aralıklarla toplam 3 enjeksiyon, kronik lateral/medial epikondilit tedavisinde de tek enjeksiyon yapılıyor.

UYGULAMA SONRASI KOMPLİKASYON GÖRÜLÜYOR MU?
PRP tedavisi sonrası en sık enjeksiyon yapılan bölgede yanma ve enjeksiyon ağrısı olabiliyor. Ancak bu şikayetler kısa sürede, hızla kayboluyor. Profesyonel sporcuların kas yaralanmalarının ardından yeniden spora dönebileceği süre büyük önem taşıyor. Bölgeye erken dönem PRP uygulaması yapılması bu süreyi belirgin oranda azaltıyor.

PRP BAŞKA ALANLARINDA DA KULLANILABİLİYOR MU?

Günümüzde ortopedi ve dermatoloji dışında, fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, estetik ve plastik cerrahide, nörolojide ve diş hekimliği uygulamalarında PRP’den sıkça yararlanılıyor.