Kumluca’nın en büyük İşhanlarından biri olan eski Belediye İşhanı, Prokent tarafından restore ediliyor. İşhanı sakinleri tarafından memnuniyetle karşılanan restorasyon çalışmaları, İş hanının çehresini değiştirdi.

Site ve apartmanların kendi sakinleri tarafından yönetildiği taktirde ortaya çıkan sürtüşmelere engel olmak ve hukuki sorumluluğu devretmek amacıyla hizmet veren profesyonel yöneticilik firmalarına talep giderek artıyor.

Profesyonel Apartman yöneticiliğini hakkında bilgi veren Prokent Yöneticisi Zafer Avcı, “Profesyonel Apartman Yöneticiliği kat malikleri ve kiracıların apartman yaşamlarını daha huzurlu ve daha kolay bir hale getirmek için vardır. Kat malikleri arasında apartman yaşantısı ile ilgili problemler çıkabilir, Bunlar olağan şeylerdir. Lakin profesyonel apartman yönetimi dışarıdan, tarafsız bir kişi tarafından yapıldığı zaman her şey daha otoriter, daha düzenli ve daha iyi bir şekilde gelişecektir. Apartman, site, residence gibi toplu yaşam alanlarının yönetimlerinin üstlenilmesi veya mevcut yöneticilerinin iş yüklerinin azaltılması ve tüm bu hizmetlerin hukuka uygun, şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi için odak yönetim olarak sizlere yardıma hazırız” dedi.

Bu hizmeti duyanların belli nedenlerle kendilerine başvurduğunu vurgulayan Prokent Yöneticisi Zafer Avcı, “Site ve apartmanlar içeriden yönetildiği zaman sürtüşmeler çıkabiliyor. Aidatlar ödenmediğinde yönetici, komşuluk ilişkisi bozulmasın diye borçluyu avukata veremiyor. Bu gibi problemleri profesyonel şekilde yapan bir başkasına verip, daha rahat yaşamak istedikleri için de bizi buluyorlar" dedi.

KAT MÜLKİYETİ KANUNU
Hizmet alımı için kendilerine gelenlere önce Kat Mülkiyeti Kanunu'nu anlattıklarını belirten Avcı, “Bu kanun çerçevesinde yönetileceklerini söylüyoruz. Kanunsuz hiçbir şey yapmıyoruz. Çünkü biz apartman, site ve iş merkezlerinde yönetimi devraldığımız zaman hukuksal olarak da yükümlülük altına giriyoruz. Yani bir anlaşmazlık da hakim karşısına çıkıp hesap verecek olan biziz” diye konuştu.
Avcı, site ya da apartman sakini olup da yöneticilik yapanların kanunu bilmediği için istemeden hata yapabileceğini dile getirdi.

Profesyonel yöneticinin belli bir ücret aldığını anlatan Avcı, “Kanunda da yazdığı gibi biz de bir bedel karşılığında sözleşme yapıyoruz ve her ay sonunda da faturamızı kesip böylece hem devlete gelir vergimiz ödüyoruz hem de sitenin huzurlu bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz” ifadesini kullandı.

SORUNLARI HUKUKİ YOLDAN ÇÖZÜYORUZ
Yöneticinin apartmandan seçilmesi halinde kimi nedenlerle tartışmalar çıkabildiğini aktaran Avcı, şunları kaydetti: 
“Kat Kanunu ve bina risk analizine göre uyulması gereken kurallar var. Apartman sakinlerinden biri olan yönetici komşusunu uyardığında tartışmalar çıkabiliyor ama biz genelge yayımlıyoruz ve uyulmadığı taktirde yaptırımı olduğunu söylüyoruz. Aidat ödemeyenle hukuki yollardan mücadele ediyoruz. Birebir tartışma ya da polemiğe girmeden sorunları çözüyoruz. Sitede her türlü şikayet ya da sorunla doğrudan biz ilgileniyoruz. Bir asansör arızası bile bize aktarılıyor.”

BELEDİYE İŞHANINDA BÜYÜK DEĞİŞİM
Kumluca’nın en büyük İşhanı olan belediye işhanında büyük değişim yaşandığına dikkat çeken Zafer Avcı, “28 yıldır boyanmayan eski belediye İşhanı bizim yönetimimizde yenilendi. 115 bağımsız alanı bulunan işhanında mal müdürlüğü, vergi dairesi, esnaf odaları, resmi kurumlar ve birçok işyerini içinde barındırıyor. Belediye İşhanı’nda restorasyon çalışmaları tamamlandığında Kumluca’nın en güzel İşhanlarından biri haline gelecek. Yangın merdivenleri ile ilgili tepkiler var. Fakat yangın merdivenlerini geçmişte kullanılarak uygunsuz durumlar yaşanmış. O nedenle kapatmak zorunda kaldık. Yangın merdivenleri ve üst katlara çıkış sabah 7’de açılıp, saat 21’de kapatılıyor. Ayrıca, tüm katlarda yangın merdivenlerinin anahtarı var. Herhangi bir güvenlik zafiyeti artık yaşanmıyor” şeklinde konuştu.

BİNALARA DEĞER KATIYORUZ
Avcı, “Yönetime aldığımız binalara değer katıyoruz. Yönetimimizde olan sitelerde ister aidat ödensin, ister ödenmesin apartmanlarda elektrik kesintisi, asansör arızası gibi sıkıntılar yaşanmamaktadır. Ayda iki defa kesinlikle apartmanların temizliğini yapıyoruz. Sitelerin güvenlik sorununu çözüyoruz. Daha önce kiraya verilmeyin evler bizim yönetimimize geçtikten sonra değerleniyor. 300 TL’ye kiraya verilemeyen evler, bizim yönetimimizde daha yüksek ücretlere kiraya verilmeye başlandı. Binalarda yaşanan ve onarım gerektiren yerleri daha uygun fiyatlara yaptırıyoruz” dedi.