'Hükümetin gecikmiş- plansızca devreye soktuğu 29 Nisan - 17 Mayıs kapanma süreci sebze-meyve üreten çiftçimizi, pazarcı esnafını ve tüketicileri son derece olumsuz yönde etkilemiştir' diyen İyi Parti Kumluca Belediye Meclis Üyesi Tuncay Dalgıç, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini ifade etti. Dalgıç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yaz aylarının gelmiş olması ile beraber çiftçilerimiz açısından her gün toplanmak zorunda olan ürünler, (Çilek, marul, maydanoz, soğan, ıspanak, kabak, salatalık, kavun, karpuz, domates vs.) pazar yerlerinin kapatılması kararı ile çöpe gitmektedir. Diğer yandan kısmen daha uzun zamanda toplanan biber çeşitleri ve patlıcan ise ihracat ve market tüccarının insafına bırakılmış durumdadır.

Pazarların kapatılması ile beraber halkın çok daha uygun fiyata ve taze olarak alabileceği sebze- meyveyi market-manav reyonlarında fahiş fiyata bulacağı ve alamayacağı aşikardır. Ayrıca halkımız sınırlı alım yapan marketlerin-manavların reyonlarında taze olmayan, buruşmuş sebze-meyve almaya mecbur bırakılmaktadır. Pazardan kilosunu on liraya alamadığı biberi kim on beş, yirmi lira vererek market ve manav reyonlarından alacak ya da kaç kişi alabilecektir? Bununla beraber marketler kapalı alanlardır. İnsanların kapalı alanlarda yan yana uzun süre alışveriş etmesinin korona bulaş riskini nedenli artıracağı ortadadır.

Pazarların kapatılması demek sebze meyve hallerinin de kapatılması demektir! Çiftçiye pazarcıları kapattım siz üretmeye devam edin demek yıllardır yapıldığı gibi çiftçinin aklıyla alay etmek demektir! "Pazarların kapanmasıyla hal esnafı ne kaybetti?" diye sorulan cahilce sorular var! Pazar esnafı peşin alışveriş yapar. Pazarcı hale girmediği zaman nakit alışveriş dönmez çünkü market müşterisi 3 aylıktan 6 aylığa kadar çekle çalışır (ayrıca çek takas işlemlerinin ne denli beceriksizlikle işleme alındığı görülmüştür). Dolayısı ile sebze meyve satışına aracılık eden komisyoncu esnafı da, çiftçimiz de son derece zor durumda kalmıştır.

Pazarlar kontrollü bir şekilde açılmadan çiftçilerimizin ürünlerinin bırakın değerinde satılmasını, çöpe gitmemesi söz konusu değildir. Acilen semt pazarları kolluk kuvvetleri nezaretinde, HES kodu uygulaması ile açılmalı ve başlayan mağduriyet ortadan kaldırılmalıdır. Halkın ucuz ve taze meyve - sebze alma hakkı derhal geri verilmelidir!

İlgili konunun acilen gündeme getirilmesi ve aksiyon alınması hususunda değerli yardımlarınızı tüm çiftçiler, komisyoncu esnafı ve pazarcı esnafı adına bekliyoruz."