550 kovan arılarının bulunduğunu yıllık yaklaşık 15 ton bal ürettiklerini belirten Çaylak ailesinin küçük oğlu İlyas Çaylak (35); “Kış mevsiminde Güneydoğu Bölgemizden Akdeniz Bölgemize geliyoruz. Bahar’da Mayıs ayına kadar kalıyoruz. Mayıs ayında portakal balını aldıktan sonra tekrar Doğu Güneydoğu Bölgemize geri dönüyoruz.

AMBULANS GİBİ ARI KAMYONLARINI DA GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ İSTİYORLAR

Arı Kamyonlarımıza ambulans gibi geçiş üstünlüğü olsun istiyoruz. Çevirme bölgelerinde görev yapan polis memurlarının bu konuyla ilgili biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Canlı hayvan taşıdığımız için bu 10 dakika – 15 dakika sıcak bölgelerde geçiş yaparken kamyon durduğu anda arı yanabilir. Rüzgar sirkülasyonu olmadığı için arı hava alamıyor.

HAVA ALAMAYAN ARILARIMIZ YANIYOR

Sürekli 10 – 15 dakika durduğu zaman arının yanma tehlikesi oluyor. Mesela şehir giriş ve çıkışlarındaki çevirme yerlerinde yol kâğıdı, arıcılık belgesi vesaire belgeleri istiyorlar. Bu da aşağı yukarı 15 – 20 dakika zamanımızı alıyor. Bu hem can güvenliği (Kamyon dururken arılar çevredeki insanları sokuyor) için hem de arılarımızın sağlığı için iyi değil. Bu yüzden arıcıların geçişlerinde, yol güzergâhında geçiş üstünlüğü istiyoruz. Arıcı kamyonlarının durdurulmamasını istiyoruz. 10 – 15 dakika arı kovanı durduğu zaman rüzgârın sirkülâsyonu azalıyor. Bunun için hayvan (arı) kovanın içinde hava alamıyor. Bu da arının ölümüne sebebiyet veriyor. Bu yüzden kontrol noktalarında arı kamyonlarının durdurulmasını istemiyoruz” dedi.

2008 yılından beri arılarını kışlatmak için eşiyle birlikte Kumluca bölgesine geldiklerini, 4 yıl önce eşini kaybettikten sonra küçük oğlu İlyas Çaylak ile birlikte arıcılık yaptıklarını belirten Güllü Çaylak (66); “En son Kumluca’ya geliyoruz. Baharda doğu yörelerine gidiyoruz. Sezonun ilk açıldığı alçak rakımlı yerlere gidiyoruz. Sonra yüksek rakımlı yerlere çıkıyoruz. Yaz sezonu sonunda Çam balı almak için Muğla bölgesine geçiyoruz. Son baharda Kumluca’ya tekrar geliyoruz.

İNSANLAR DOĞAL BALI ALMIYOR. FAZLA PARA ÖDEYİP REÇEL ALMAYI TERCİH EDİYOR

Arıcılık ta zor. Üretmekte zor. Satış olmuyor. Almıyorlar. Üreticinin hakkını vermiyorlar. Arıcı zor durumda aslında nakliye zor. İnsanlar zor durumda kalıyor. Nakliye ücretini bulamayan arıcımız oluyor. Burada bal süzüp tekrar yoluna gidemeyecek arıcılarımız var. Devletin arıcının balına, mahsulüne sahip çıkması lazım. İnsanlar doğal balı almıyor. Gidip reçel alıyor. Reçel’e de daha fazla para veriyor. Gidiyor reçel alıyor. Onu tercih ediyor. Devletin bunu önlemesi lazım” dedi.

Arıcıları ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, arıcılarla birlikte kovanlara bakım yaptı. Bal süzen arıcılara yardım ederek, onların sorunlarını dinledi.

Ramazan SARIKAYALI – KUMLUCA