-Plan yapılabilmesi için 3. Derece Arkeolojik SİT Alanına dönüşmesi gerekiyordu.
-En kötü plan plansızlıktan iyidir.
-Bu plan ortak akıl ürünü oldu.
-İyi uygulama yapılırsa Olympos artık dünya markası olur.
-Olympos'ta Yaşayanlar Mağdur Edilmeyecek
-Olympos imara açılıyor derken kesinlikle beton yok. Ahşap yapılar var.
-Olympos’taki kaçak yapılardan dolayı bir çok tanıtımda devlet desteği alamadık.
-Bundan sonra Büyükşehir'imize, Kumluca belediyemize uygulamak için çok iş düşüyor.

Yazır (Olympos) Mahalle Eski Muhtarı, Ak Parti Kumluca Belediye Meclis Üyesi Halil Karataş Olympos Koruma Amaçlı İmar Planını gazetemize değerlendirdi.

Olympos planın çok meşakkatli bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu söyleyen Ak Parti Kumluca Belediye Meclis Üyesi Halil Karataş; “uzun yıllardır çözülemeyen Olympos imar sorunu Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun ‘Olympos Koruma Amaçlı İmar Planı’na katkılarıyla çözüme kavuşturuldu. Bu plan kesinlikle yaşayan halkı mağdur etmeyen tarihe ve doğaya zarar vermeyen bir plan oldu" dedi.

2004 yılında başlayan mücadeleyi gazetemize anlatan Halil Karataş süreci şöyle anlattı:

"Ben siyasete hiçbir partinin gençlik kollarından veya ocağından gelmedim. Ben ilk önce azalık yaptım. Sonra muhtarlık yaptım. Sonra da meclis üyeliği yaptım. Siyasetin hizmet eden tarafından geldim. 2004-2014 yılları arasında muhtarlık yaptım. Muhtarlık yaptığım dönemde Olympos köy statüsündeydi.

ELMALI AĞIR CEZADA YARGILANDIK
SİT alanının içinde yaşıyoruz. Turizm var. Bir taraftan biz kendi arazilerimize bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan gidiyorlar bizi mahkemeye veriyorlar. Elmalı Ağır Cezada yargılandık.

KENDİ ARAZİLERİMİZDE KAÇAK YAŞIYORDUK
Bir taraftan bu mücadeleyi veriyoruz. Burada yaşam mücadelesi veriyoruz. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını kazanmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da kafa yoruyoruz. Nasıl yasal duruma geçebiliriz. Kendi arazilerimizin üzerinde kaçak değil de kalıcı yapılarla yaşayabiliriz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bununla ilgili olarak Antalya’da arkeoloji hocalarına danışıyoruz. ÇEKÜL’ün başkanı Metin Sözen Hocaya kadar ulaştık. Şifayen Olympos konusunu görüştük. Olabilir mi, nasıl olur diye sorduk. 'Olabilir. Böyle bir şey mümkün. Olympos’a koruma amaçlı bir koruma planı yapılır. Olympos kaçak yapılardan kurtulur. Yapacağımız planlamanın ören yerlerine de faydası olur. Ören yerini destekleyici bir plan olur. Mümkün olabilir' dediler.

ÖNCE DEDİKODUSUNU YAPTIK
2009 – 2010 yıllarında biz bunu bayağı dillendirdik. Gittiğimiz resmi kurumlarda dedikodusunu yapmaya başladık. 2010 yılında dönemin kaymakamına bu konuyu anlattım. Olympos kazı ekibi bizlere destek oldu. Öneriyi Antalya Valisine taşıdık. Çok çalışkan bir valiydi. Kaymakam bey ile birlikte Olympos’un sorunlarını anlattık. Böyle bir çalışma yapacağız dedik. O da olur. Güzel olur dedi. Çalışma hoşuna gitti. Vali bey Vali Yardımcısını Olympos’taki çalışmalar için görevlendirdi. Ondan sonra bu işin çalışmasına başladık.

2014 GELMEDEN PLANI HAZIRLADIK.
Turizm Bakanlığı'ndan Özel idareye plan yapma yetkisi aldık. 2011 yılında Valiliğinde devreye girmesiyle Özel idareye plan yetkisini aldık. Hali hazır haritalarını GATAB’a yaptırdık. Halihazır haritaları Özel İdare onayladı. O dönemde Milletvekilimiz Cavit Arı İl Genel Meclisi Başkanıydı. O da destek oldu. O zaman muhtardım. 2014’e gelmeden önce plan hazırlandı.

PLANI BİLEN EKİP BÜYÜKŞEHİR'DE GÖREV ALINCA İŞİMİZ DAHA KOLAY OLDU
2014'ten sonra Büyükşehir Yasası devreye girdi. Özel idarede üniversite hocaları ile toplantılar yaptık. Plan yapılmasına engel tek bir konu vardı. Burasının 2. derece Arkeolojik SİT Alanı olmasıydı. Plan yapılabilmesi için 3. Derece Arkeolojik SİT Alanına dönüşmesi gerekiyordu. Tam bu aşamadayken Özel İdare kapandı. Büyükşehir Yasası geçti. Allah bize nasip etti. Büyükşehir Belediye meclis üyesi olduk. Özel idaredeki yetkili isimler Büyükşehir’de yetkili oldu. Önceki planı bilen ekip ile Büyükşehirde buluştuk. Allah’a şükür. Ondan sonra yeniden plan hazırlandı. Kurum görüşleri alındı. Büyükşehirde de toplantılar yaptık. Hüsamettin Çetinkaya Başkanın ve Meclis Üyesi Yusuf Evran’ın çok büyük katkıları oldu.
Büyükşehir, derece değişikliği için kurula müracaat etti. Bu çalışmalar sürerken yıl 2016 – 2017 Özel idare kapanıp Büyükşehir’e geçince plan bir yıl muallakta kaldı.

ARKEOLOJİ HOCALARI OLYMPOS'TA İNCELEME YAPTI
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yapacağım diye söz vermişti. Bizzat kendisi ilgilendi. En büyük sorun derece değişikliydi. Sit derece değişikliği yapmak için gerekli tüm bilimsel araştırmalar yapıldı. Alanın parsel parsel Jeolojik etüdü, jeoradar taraması, sondaj çalışmalar yapıldı. Herhangi bir tarihsel yapıya kalıntıya rastlanmadı.Daha önceden de jeolojik etüt raporları vardı. Her işlem müzenin denetiminde yapıldı. Korunması gereken kültür varlıklarının olmadığı kurulda görüşüldü. Kurul hocaları geldi yerinde inceleme yaptı. Plan yapılacak yeri gördüler. Onlarda olumlu rapor tuttular. Yıl 2017 oldu. Her türlü hazırlık yapıldı. 2018 yılında bakanlığa gönderildi.

SÜRECİ TURİZM BAKANIMIZ HIZLANDIRDI
Bakanlığın PİDİK (Plan İnceleme Üst Kurulu) diye bir kurulu var. Plan PİDİK tarafından incelendi. Antalya Anıtlar Kuruluna gönderildi. Anıtlar kurulu eksik olan yerlerini buldu. Eksik olan bölümlerini Büyükşehir Belediyesi yeniden düzenledi. Her türlü hazırlık yapıldı. Artık plan Turizm Bakanlığı'na gönderilecek. Bu işin biraz daha hızlı olmasına Turizm Bakanımızın Sonbahar aylarında Olympos’u ziyaret etmesi neden oldu.

TURİZM BAKANIMIZA BU PLANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLATTIK
Turizm Bakanımıza, planı uygulayamazsak Olympos’un hiçbir sorununu çözemeyeceğimizi anlattık. Bakanımız da ilgili bürokratlara talimatı verdi. İşler hızlandı. Planın yapılması ile alakalı tüm ilgili kurumlar olumlu görüş verdi.Bu plan aslında Turizm Bakanlığının yaptırmış olduğu bir plan. Bakanlığın çok büyük katkıları oldu. Bundan sonra bakanlık onaylayacak. Askı süresi, itirazlar. Uygulanması için belediyeye gönderilecek.

PLAN İLE OLYMPOS’UN DOĞAL VE ANTİK DOKUSU KORUNACAK
Planın içeriğinde, yapılarda yine ahşap malzeme kullanılacak. Bungalov konsepti korunacak. Konfor artacak. Yapı kalitesi artacak. Belli bir standart getirilecek. Yol ve komşuda çekme mesafeleri tek tek plana yazıldı. Bu plan Olympos’u imara açmadan öteye korumaya yönelik bir plandır. Olympos’un tarihini doğasını ve antik kentini koruyacak bir plan.

BU PLANDA BETON YOK AHŞAP VAR.
OLYMPOS'TA YAŞAYANLAR MAĞDUR EDİLMEYECEK

Korurken içindeki, insanları mağdur etmeyecek. Yaşamlarını sürdürecek şekilde planlandı. Olympos imara açılıyor derken kesinlikle beton yok. Ahşap yapılar var. Yaptığımız kulübelerden bile Elmalı Ağır Cezada yargılandık. Kendi yerimizde hırsız gibi. Çaresizdik. Bir taraftan turizm var. Hayvancılık bitmiş. Milli park var. Artık turizme dönüşmüş. Yerli halk olarak bir taraftan da turizm den faydalanamıyorduk. Bu plan kesinlikle yaşayan halkı mağdur etmeyen tarihe ve doğaya zarar vermeyen bir plan.

BU PLAN ORTAK AKIL ÜRÜNÜ OLDU.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR PLAN OLDU.

Bu işte o kadar emeği geçen isim var ki sayarsak unuttuğumuz olur. Onlara karşı ayıp olur. Hatırı olur. O yüzden isim saymayacağım. Çünkü çok emeği geçen var. Bu plan ortak akıl ürünü oldu. Siyasilerden de çok yardımcı olan oldu. Ama siyaseti bir tarafa bırakıp herkes yardım etti. Tarım, Orman, Turizm Bakanlığı herkes yardım etti. Türkiye’ye örnek bir plan oldu. Önce biz Olympos’lular bu işe inandı. Çünkü başka çıkar yolumuz yoktu. Kimse olmaz böyle bir şey demedi. Tam tersine katkı sağladı. Devlet vatandaş işbirliği ile bu plan yapıldı. Kaçak inşaat yapardık. Kaçak inşaat demeyelim. Kulübe yapardık. Gelirlerdi resmi kurumlar. Fotoğraf çekerlerdi. Bizi mahkemeye verirlerdi. Biz adamların arkasından arabaya kadar koşardık. Gelin bir bardak çay içelim. Ne olacak bu işin sonu diye sorardık.

HER GÖRÜŞTEN VATANDAŞIMIZA SORDUK
Biz hiçbir zaman biz biliriz demedik. Gelen turistlerin bile görüşünü aldık. En kötü plan plansızlıktan iyidir. Adrasan'da, Çıralı da Olympos’ta ne kadar plansız yer varsa planlanması lazım. Adrasan, Olympos ve Karaöz ilçemizin değeridir. Hiçbir zaman siyasi malzeme olarak kullanılmamalıdır. Siyasi fikri ne olursa olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

KATKI KOYANLARA MİNNETTARIZ
Antalya Valiliğinin çok büyük destekleri oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesinin, dönemin belediye başkanı Menderes Türel'in çok büyük desteği oldu. Kumluca Belediyesinin ve dönemin Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’nın çok büyük desteği oldu. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen hocamın çok büyük katkıları oldu. Olympos kazı ekibinin çok katkıları oldu. Plana ilk başladığımızda dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak başta olmak üzere görev yapan tüm valilerimizin ve şimdiki valimiz Münir Karaloğlu'nun çok büyük katkıları ve destekleri oldu. Antalya Milletvekillerimizin katkılarından oldu.

ZOR OLAN BÖLÜM BİTTİ
Bundan sonra keyfi olan bölüm var. Her türlü malzeme hazırlandı. Şu anda uygulanacak. Yani pişecek. Ne kadar iyi uygulama yapılırsa Olympos artık dünya markası olur. Bu da ilçemizin tanıtımında kullanılır. Olympos’taki kaçak yapılardan dolayı bir çok tanıtımda devlet desteği alamadık. Bundan sonra Büyükşehir'imize, Kumluca belediyemize uygulamak için çok iş düşüyor. Olimposlular olarak katkı vermeye hazırız. Belediye meclis üyesi olarak, partimin gurup sözcüsü olarak gurubumuz adına ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız."