CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer Kumluca Sebze ve Meyve Toptancı Halini ziyaret etti.

CHP Antalya Milletvekili aydın Özer sabaha karşı saat 04.30 da Kumluca Toptancı Haline geldi. Vekil önce komisyoncuları ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Ardından çiftçilerin ürünlerini sergilediği hal meydanına indi. Aydın Özer, çiftçi, komisyoncu ve tüccarların bir araya gelip ürünlerini pazarladığı ortama şahit oldu.

Üreticilerle sohbet eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer; “Müstahsil müstahsil adına ürünleri satan şahıstır. Kurumdur. Bağlı bulunduğumuz, komisyoncu, bizim adımıza malımızı satar. Yasayla belirlenmiş olan satılan mal için % 8 payını alır. Komisyonu da malını sattığı çiftçiden alır. Mesela, 100 liraya satmışsa içinden 8 lira para alır. Komisyoncu mal alıp satan birisi değildir. Piyasaya etki eden birisi değildir komisyoncu” dedi.

Aydın özer, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Üreticiden ürün alıp, tanzim mağazalarında satmaları konusunda da; “Gelip malı halden alacaklar. Çünkü başka alacakları yer yok. Aynı maliyeti onlarda yüklenecekler. Aynı nakliye ve paketleme maliyetleri onlar içinde geçerli. Bu iş sürdürülebilir olsaydı. Zamanında tanşaş sürdürürdü. Bunun daha önce yapılmış birçok örneği var. Sürekliliği olmaz. Sürekliliği olmadığı içinde bu iş olmaz” dedi.

Aydın Özer; “Bu sorunun kesin çözümü tarım planlaması ile olur. Önce ürün planlaması ve tarımın ne durumda olduğunu masaya yatırarak, hastalığı teşhis ederek yapılır. Yoksa günübirlik hikayelerle tarımın sorunları Türkiye’de çözülmez. Kesin sonuç, üreticinin desteklenmesindedir. Üretici destekleri düşüktür. Gübre maliyetleri, ilaç maliyetleri ve fide maliyetleri çok yüksektir. Domatesin üretim maliyeti kilo bazında 2 TL dir. 2 liraya üretilen bir malı 1 TL ye satma imkanımız yok. Üretim az, kış şartları yoğun olduğu için üretim düşük. Talep fazla olduğu için fiyatlar biraz yüksek. Mart ayı geldiğinde domates daha hızlı kızaracak. Biberler, patlıcanlar daha çok hasat edilecek. Bu da doğal olarak ucuzluğu getirecektir. Yanlış bilgilendirme var. Komisyoncu üreticinin her şeyidir. Komisyoncu üreticinin babasıdır. Komisyoncu üretimin sürekliliğini sağlar. Küçük çiftçinin babasıdır. Küçük çiftçi bankadan kredi kullanamaz. Komisyoncu çiftçiye sıcak para sağlar, sermaye sağlar. Komisyoncu fideciden fide alır. Müstahsilin gübre ve ilaç almasını sağlar” dedi.