ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), geniş katılımlı 'deprem' konulu toplantı düzenledi.

ANTGİAD Olağan Genişletilmiş Üye Toplantısına milli sporcu, sosyal girişimci, yazar Nasuh Mahruki, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Döşemealtı Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Yanar, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Demir, ATSO Başkan Yardımcısı Fatih Kabadayı, ATSO Meclis Üyesi Ziya Özden Tezgel, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Okan Hançer, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Antalya Organize Sanayi İş İnsanları Derneği YK Başkanı Erdal Kılıç ve ANTGİAD üyeleri katıldı.

AFET ÖNCESİNDE ÖNLEMLERİNİ ALMIŞ BİR KENT VE ÜLKE OLMALIYIZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANTGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sert, "Türkiye bir deprem ülkesi. Maalesef bunu bize yaşadığımız depremler sık sık hatırlatıyor. Yüzlerinize baktığımda her birinizde ülkemizin güneydoğusunu sarsan depremin ve can kayıplarımızın üzüntüsünü görüyorum. Artık doğal afetler konusunda daha güçlü bir bilinç oluşturmamız gerektiği açıktır. Afet sonrasında değil afet öncesinde önlemlerini almış bir kent ve ülke olmalıyız. Ülke olarak Gölcük depreminden çıkarılmayan dersin bedelini on binlerce canımızı kaybederek ödedik. İş süreçlerinde yaşanan her bir tıkanıklık binlerce insanımızı aramızdan ayırdı. En kıymetli dakikaları boşa harcadık, teknolojiyi olması gerektiği gibi kullanamadık, doğru lojistik yönetimi yapamadık, bu çağda iletişim sorunu yaşadık, kurumlarımızın böyle bir afete hazır olmadıklarını gördük. Yaraları sarmayı iyi bilen, birimiz düşünce hemen yardıma koşan bir toplumuz ama artık yara oluşmadan önlem almayı bilen bir toplum olmalıyız. Böyle afetlerden kamu gerekli dersi çıkarmıyorsa, biz sivil toplum olarak daha güçlü baskı unsuru olmalıyız. Gerekirse ilgili uzmanları bir araya getirip raporlar oluşturmalıyız ve çözüm önerilerini ortaya koymalıyız. Bu sorumluluk hepimizin omuzlarındadır. Nitekim dernek olarak görüşlerimizi ve çözüm önerilerimizi zaman zaman Antalya'nın gündemini etkileyecek şekilde açıklıyoruz" diye konuştu.

DEPREM UZMANLARINI DİNLEYİP, KAMUOYUNA MESAJLARIMIZI SUNDUK

Bilim insanlarının, Antalya'da deprem riskinin bulunduğunu ve özellikle deprem yönetmeliği öncesinde yapılan binaların olası sarsıntıya dayanamayacağını söylediğinmi aktaran Sert, şöyle devam etti:

"Antalya halkı ise hangi binaların dayanıksız olduğunu bilmeden adeta bir Rus ruletinin içinde yaşıyor. Biz ANTGİAD olarak deprem konusunu geçen yıl 3-4 Mart'da deprem haftası kapsamında gündeme taşımıştık. Deprem uzmanlarını dinlemiş, kamuoyuna mesajlarımızı sunmuştuk. Kentsel dönüşümün amacından sapmaması gerektiğini, sağlıklı kentleşme dinamiklerini de gözeterek dayanıksız binaların ada bazında yenilenmesi gerektiğini söylemiştik. Bu yenilenme takviminin de bir deprem master planına dayanması gerektiğini ifade etmiştik. Olası bir depremde Antalya'nın binaları üst üste konmuş kibrit kutuları gibi devrilmemelidir. Deprem anında ve sonrasında Antalya halkı ne yapacağını, toplanma alanlarının neresi olduğunu bilmelidir. Gerek depren master planı gerekse de toplanma alanlarıyla ilgili çalışmaların Büyükşehir belediyemiz tarafından Mayıs 2022 tarihi itibarıyla başlandığını ve devam ettiğini biliyoruz. Bunun en kısa zamanda hayata geçirilmesi ve yapı envanter testlerinin yapılıp kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir. Dayanıksız binaları görmezden gelmek sorunu çözmüyor, sorunu kabul edip çözümü ortak akılla belirlemek ve bir plan dahilinde yol almak gerekiyor."

'Zor Şartlarda Hayatta Kalma' konulu konuşma gerçekleştiren, deprem gibi afetlerle başa çıkma konusunda bilgi veren ve tecrübelerini aktaran Nasuh Mahruki, sunumunun ardından üyelerin sorularını yanıtladı. ANTGİAD Başkanı Osman Sert tarafından, günün anısına konuk konuşmacı Nasuh Mahruki'ye teşekkür hediyesi takdim edilirken yeni üyelerin de üyelik belgeleri verildi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha