Dizini herhangi bir şekilde zorlamış herkesin korkulu rüyası olan bu rahatsızlık, tıbbın ve diz cerrahisinin her geçen gün gelişmesi sayesinde kısa sürede tedavi edilen ve hastaların rahatszılık sonrası normal yaşamlarına tekrar dönmeleri sağlanabiliyor. Özel Medikum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Hüseyin Balkarlı, “Menisküs” rahatsızlığı ve tedavileri hakkında bilgilendirmede bulundu.

MENİSKÜS RAHATSIZLIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Menisküs, diz ekleminde iç menisküs ve dış menisküs olmak üzere iki adet menisküs yer almaktadır. Kıkırdak yapıya benzer olan menisküsün görevi, ekleme yük basısının uyumunu sağlamaktır. Halk arasında menisküs yırtılması olarak bilinen eklem yaralanmaları, genç hasta grubunda travmatik nedenlerden dolayı sıkça görülürken, ileri yaşlarda diz ekleminin ergonomik kullanılmaması sonucu ortaya çıkan menisküs kalitesindeki azalma nedeniyle travmatik olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Hastaların şikayeti sonucu yapılan fiziki muayene ve MR çekimi sonucu menisküs yırtığının yeri, yırtığın dercesi, tedavisi şekli gibi tedavilerin planlanması yapılır.

MENİSKÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yırtıklarında ve zedelenmelerinde ilk bulgu ağrıdır ve hastaların aktivite kısıtlılığıdır. Ağrı genellikle diz kırma hareketlerinin sıkça yapıldığı merdiven inip çıkma, namaz kılma, tuvaet ihtiyaçlarını gidermede zorluklar gibi yakınmalarla ortaya çıkar. Bütün bu bulgulara rağmen menisküs, düz yolda yürümede herhangi bir bulgu vermeyebilir ve genellikle hastaları yanıltır. İleri derecede oluşan menisküs yırtıklarında ayrıca yırtığın derecesine göre dizde kilitlenme, diz eklemine ses gelmesi, dizde şişlik ortaya çıkabilmektedir. Polikliniklere başvuran hastalarda menisküs yırtılması teşhisi konulmasının ardından ayrıca, menisküsün meydana geldiği travmaya bağlı olarak, diz eklemini iç, dış ve yan bağ hasarları da görülebilir.

MENİSKÜSÜN TEDAVİSİ NEDİR?

Menisküste tedavi yırtığın şekli, yeri ve yırtılma durumuna göre ilk etapta ilaç, istirahat ve medikal destekleyiciler (Diz bandajları) ile takip edilir. Hastanın şikayetleri bu tedavilere cevap vermiyorsa, cerrahi müdahale planlanır. Menisküs rahatsızlıklarında geçmişte açık cerrahi müdahaleler yapılırken, günümüzde tıbbın sürekli gelişmesiyle atroskopik cerrahi denilen kapalı yöntem cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Bu yöntemle ucunda kamera olan, kılavuz cihazlarla eklem içine girilerek aynı anda hem yırtılmanın olduğu bölge görüntülenirken, hem de yırtılma sonucu ortaya çıkan menisküs parçaları temizleniyor ve tahribatlar tamir edilebiliyor. Genellikle hastalar opersyondan hemen sonra taburcu edilirken, hastanın yaşı, gelişen travmanın tipine göre bazı durumlarda kısa süreli yatışlar yapılabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus her ne kadar hasta operasyon sonucu aynı gün ve devamında normal yaşamına dönebilse de bazı aktiviteleri yapabilmesi 3-4 haftaya kadar uzayabilmekte. Başarılı geçen operasyon kadar hastaların operasyon sonrası uymaları gereken kurallar var. Bu kurallara uymaları ve verilecek fiziksel etkinlikleri doğru olarak yerine getirmeleri operasyonun başarısını arttırmakta önemli rol oynuyor.