Meme kanseri, dünyada akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanserdir. Kadınlarda görülen en sık kanser türüdür, ülkemizde 40-50/100.000 kadın ile ilk sırada yer almakta ve görülme yaşı giderek düşmektedir. Ömür boyu meme kanseri olma riski %12.7(1/8) dir.
Başlıca risk faktörleri
Kadın olmak
İleri yaş
Erken adet görme
Geç menopoz
Doymuş yağ oranı yüksek beslenme
Ailede meme kanseri öyküsü
Geç yaşta doğum yapmak/Hiç doğum yapmamış olmak
Alkol, sigara kullanımı
Östrojen tedavisi
Obezite
Düşük sosyoekonomik düzey
Genetik bozukluklar
Fiziksel aktivite azlığı

Günümüzde meme kanseri belirtilerini çoğu kadın kendisi bulmaktadır. Kanserli tümörler sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü ve meme dokusu içinde rahat oynatılamıyor. Başlıca belirtiler; Memede elle hissedilen sertlik veya kitle, iki meme arasında asimetri, meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti, memede kızarıklık, yara, çatlak, egzama, kabuklanma, portakal kabuğu görünümü, meme başında şekil ve yön değişikliği, meme başından akıntı, adet dönemlerinde farklı karakterde ağrı, koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle olarak ele gelmektedir.

Erken tanı için tarama teknikleri:
1- Kişisel (kendi kendine yapılan) meme muayenesi
2- Klinik (Doktor tarafından yapılan)
3- Mamografi (40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi)

Tedavi :
1- Cerrahi, 2- İlaçla tedavi, 3- Işınla tedavi, 4- Hormonoterapi
Ülkemizde her ilde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) de ücretsiz olarak mamografi çekilmekte, meme muayenesi eğitimi verilmekte, broşürler dağıtılmaktadır. Meme kanserinden korunma yolları olarak, bol meyve sebze tüketimi, yüksek kalorili ve yağdan zengin beslenmeden kaçma, düzenli egzersiz yapma, sigara ve alkolden uzak durma, çocuk sahibi olmak, stresten korunmak, aile öykünüzü öğrenin, kilo artışına izin vermeyin, kozmetik ürünlerdeki kimyasallardan kaçının,

Erken tanısı konmuş meme kanseri tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken tanı hayat kurtarır.

KUMLUCA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İSMAİL ARICI