Sonbahar döneminde Erzurum’da bal hasadı yapan Arıcılar Finike Ermez Mahallesine geldi. Enez’de çam (Basıra) balını da hasat edip arılarını Bahar Mevsimine hazırlamak için Kumluca’ya geldi Kumluca’da Mart Ayının 15’inden sonra açacak olan Portakal Çiçeğinden de bal alıp Güneydoğuya geçecekler. Yaz Mevsiminin sonlarına doğru da Doğu Anadolu’ya yani Erzurum yöresine geçecekler.

Hidayet Kökce; “Arıcılarımız bahara hazırlanması için Kumluca’ya kışlamaya geldi. Arılarla seralar yanyanalar. Bu da söylendiği gibi seralarda tehlikeli kimyasalların kullanılmadığını gösterir. Arıcılar, Kumluca’da narenciye balını aldıktan sonra tekrar Doğu bölgelerine gidecekler. Kumluca’da ortalama 135 vatandaşımızın 12 Bin kovanı var. 45 vatandaşımızın 35 Bin kovan ’da ilçe dışından gelen arıları var” dedi.

Ordulu Arıcı Emrah Yalçın (30); “Erzurum’dan Finike Enez’e geldim. Arıyı Enez’den Kumluca’nın merkezine indirdim. Nasip olursa portakal çiçeğinden bal alıp Diyarbakır, Muş ve Erzurum bölgesine gideceğiz. Mayıs’ın 15’inde Diyarbakır’a gidip arılarımızı orada Erzurum yöresine hazırlayacağız. Orada arıyı çoğaltacağız. Yaz sezonunun sonunda Erzurum’da hasılatı alacağız. Kara kovan veya süzme bal gibi” dedi.

Ordulu Arıcı Arslan Ural (65) “Kışlamak için Erzurum bölgesinden arıyı yükletip Enez’e geldik. Enez’de çam balı aldık. Kışlamak içinde Kumluca Merkeze geldik. Allah’ın izni ile portakaldan balımızı alacağız. Arımızı yükleyip Diyarbakır’a gideceğiz. Olursa Diyarbakır’da olur, olmazsa son yerimiz Erzurum olacak. Son sezonumuz Erzurum’da geçecek” dedi