MATSO ile Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu tarafından tespit ve raporlama çalışmaları tamamlanan taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolu Sultan-i yolun Yaylaalan köyü bölümünde MATSO, KUTSO, Kumluca Ali Baba ve Kırık Haramiler Yürüyüş Grubu ve Göç Yolu Yolcuları Yürüyüş Grubundan oluşan 40 kişilik heyet yürüyüş gerçekleştirdi.

KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, KUTSO Meclis Üyesi Mehmet Dündar, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO yönetimi, Kumluca Ali Baba ve Kırık Haramiler Yürüyüş Grubu ve Göç Yolu Yolcularından oluşan heyet katıldı.

Manavgat Tilkiler köyü sınırları içerisinde başlayan yürüyüşte, Yaylaalan köyünün kuzey kısmından Gümrükhan ve Hisarcık Kaleleri ziyaret edildi. Ardından tekrar geri dönerek iki tarihi Selçuklu çeşmesinin görüldüğü taş döşemeden oluşan tarihi kervan yolundan mola verilmek üzere Kartallık Kuyusu mevkiine gelindi. Burada heyeti Yaylaalan Köyü Muhtarı Nuri Köseoğlu ve MATSO Meclis Üyesi Demir Durar karşıladı. Yaylaalan Köyü Muhtarlığı tarafından hazırlanan gözleme ayran ve çay ikramının ardından tekrar geri dönülerek yürüyüş Yaylaalan köyünde son buldu.

Yaylaalan Köyü Muhtarı Nuri Köseoğlu taş döşemeden oluşan tarihi Sultan-i yolun köylerinden geçtiğini belirterek yolun günümüze kadar korunarak yaşatıldığını söyledi. Köseoğlu, "Alaaddin Keykubat köyümüzden geçmiştir. Köyümüz sınırları içerisinde Gümrükhan ve Hisarcık'ın yanı sıra Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen iki adet tarihi çeşme bulunmaktadır" diye konuştu.

Doğal güzelliklerin içinden geçen tarihi yolun yürüyüş ve doğaseverler için ayrıcalıklı bir yer olacağına işaret eden Köseoğlu, "Bu yolun turizme kazandırılması için destek veriyoruz. Köyümüz tarihi bir köydür. Bu gün burada yürüyüşe katılan Kumluca'dan ve Manavgat'tan gelen yürüyüşçülerimizi köyümüzde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Tüm yürüyüş sporu ve doğaseverleri köyümüzde yürümeye davet ediyorum" dedi.

Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu Kurucusu ve Başkanı Ali Çetin ise MATSO ve KUTSO'nun katılımı ile Alaaddin Keybubatın Beyşehir de bulunan Kubadabad Sarayı'na gitmek amacıyla özel olarak yaptırdığı 145 kilometrelik tarihi taş döşemeden oluşan tarihi Sultan-i yolun 14 kilometrelik bölümünde yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. Yolun bugünki kısmının hem taş döşenerek yapılmış bir yol olması açısından hem de görsellik açısından çok önemli bir bölümü olduğuna vurgu yapan Çetin, MATSO ile gönüllülük temelinde yürüttükleri proje kapsamında tespit çalışmalarını tamamlamaları sonucunda yolda yürüyüşlerin başladığını belirtti. Çetin, “Çok güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik. MATSO Başkanım Sayın Ahmet Boztaş ve KUTSO Başkanım Sayın Murat Hüdavendigar Günay'a teşekkür ediyorum" dedi.

"SULTAN-İ YOL LİKYA YOLUNDAN GERİ KALMAZ"

Dünyanın en önemli yürüyüş yollarından birisinin olan Likya yolunun kendi bölgelerinde bulunduğunu kaydeden Günay, Likya Yolunun tanıtılması için bugüne kadar birçok çalışmaya imza attık. Bölgemizin aktif odalarından olan MATSO ve Başkan Ahmet Boztaş, Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan tarihi kervan yolu üzerine çalışma yapıyordu. KUTSO olarak alternatif turizmi çok önemsiyoruz. Bu günkü yürüyüşten sonra bu yolun hakikaten yürümeye değer olduğunu ve Likya Yolundan geri kalmayacağını burada yaşadık ve gördük" dedi.

“MANAVGAT, BU YOLU KENDİ ZENGİNLİĞİ OLAN TURİZME KAZANDIRABİLİRSE İLÇEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAR”

MATSO'nun bu tarihi yolu ve projeyi tam olarak uygulayabilmesi halinde alternatif turizme büyük katkı sağlayacağını ifade eden Günay, "Antalya'nın hatta Türkiye'nin turizmdeki en önemli ilçelerinden birisi olan, bizimde örnek aldığımız Manavgat eğer bu tarihi yolu ekolojik turizme kazandırabilirse, turizmi çeşitlendirip kendi zenginlikleri içine katabilirlerse bu tarihi yol turizme büyük katkı sağlayacaktır. Bizi burada ağırlayan Yaylaalan Köyü Muhtarımız Sayın Nuri Köseoğlu'nun misafirpervesliğine, MATSO Başkanımız Sayın Ahmet Boztaş'a, bize bu yolda rehberlik eden Sayın Ali Çetin'e ve bizimle birlikte yürüyen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

"DOĞASEVERLERİN İLGİ GÖSTERDİĞİ YOLUMUZU ALTERNATİF TURİZME KAZANDIRACAĞIZ"

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş MATSO ve Göç Yolu Yolcuları Dağcılık Platformu arasında imzalanan protokol ile tespit ve raporlama çalışmaları tamamladıkları Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın Manavgat'tan geçtiği taş döşemeden oluşan tarihi Sultan-i yolun doğa sporları severlerin hizmetine sunulması ile büyük ilgi gördüğünü söyledi. Boztaş, tarihi yolun şimdiden yürüyüş grupları tarafından ilgi görmeye başladığını kaydeden Boztaş, "Sultan-i yolda birlikte yürüdüğümüz Kumluca'dan gelen yürüyüş grubumuz, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ve Başkanımız Sayın Murat Hüdavendigar Günay'ı ilçemizde ağırlamaktan son derece mutluluk duyduk. Tarihi yolu beğenerek çalışmalarımıza destek veriyorlar. Sayın başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bizi ve misafirlerimiz Yaylaalan Köyünde en güzel şekilde ağırlayan Köy muhtarımız Sayın Nuri Köseoğlu'na da yakın ilgilerinden dolayı da çok teşekkür ediyorum" dedi. Gökhan TEMEL