Kumluca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi koridorlarında, Tarih-Medeniyet, Kültür- Edebiyat, Sanat Sokakları oluşturularak, okul adeta yaşayan bir kültür müzesine dönüştürüldü.

Kumluca Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Kadriye Girgin; “Her şeyin eğitim aracına dönüşebileceği görüşüyle tarihte önemli gelişmeleri yansıtacak şekilde renkli, dikkat çekici notlara dönüşen merdiven basamaklarımız öğrencilerimizi geçmişimizden, kültürümüzden izleri gözlemleyebilecekleri Tarih-Medeniyet Sokağı'na ulaştırmaktadır. Tarih zenginliğimizi, kültürel mirasımızı yansıtan kıyafetler, araç-gereçlerin yanı sıra duvarlarda tarihimize dair önemli kavram ve gelişmeleri yansıtan pano ve afişler ile öğrencilerimiz tarihi hissetme, ona dokunma fırsatı bulmaktadırlar. Bu çalışma sayesinde öğrencilerimizin bilgilerini pekiştirme olanağı sağlamanın yanı sıra tarihlerini ve kültürel miraslarını koruma ve sürdürme bilinci ile yetişen bir nesil yetiştirmek hedeflenmiştir.

Geçmişini bilmeyen, geleceğe yön veremez, tarihini bilmeyen bugün ki coğrafyasını koruyamaz bilinciyle Kalite Takip Sistemi çalışmaları kapsamında, öğrenciler ve öğretmenler geçmiş yıllara ait evlerinden getirdikleri kültürel eserlerle “Geçmişten Geleceğe Tarih-Edebiyat Okul Müzesi” oluşturdular. Tarihi, Kültürel ve Edebi hayatımıza dair geçmiş zamanlarda kullanılan pek çok ürünün sergilendiği müze öğrencilere geçmiş değerleri daha yakından tanıma fırsatı sunmuştur” dedi.

Araştırmacı-Yazar Turgut Eken, yörenin ileri gelenlerinden Süleyman Yaraş ve Akdeniz Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Özden Güzel katıldı. Turgut Eken yaptığı konuşmada öğrencilere müzede Kumluca kültürünü ve geleneksel yaşantısını tanıtan pek çok eser olduğunu belirtti. Yörüklük kültürünün de tanıtıldığı konuşmalarda Süleyman Yaraş o günlere ait anılarını öğrencilerle paylaştı. Ticari, sosyal ve kültürel hayata dair bilgiler verdi. Halkın yaşam şekli ve kullanılan eşyaların amaçları Turgut Eken tarafından anlatıldı. Öğrencilerin ilgi ve heyecanla dinledikleri söyleşi de Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevli Özden Güzel halkın ağız özellikleri ve konuşma dili hakkında bilgi verdi. Ardından öğrenci, öğretmen ve konuklar müzeyi gezdi. Eski radyo, pikap, daktilo, saat, bağlama, mektuplar, el yazması kitaplar, Kur’an-ı Kerim yanı sıra pul vb. pek çok edebi eserin yanı sıra lamba, fener, ütü, yün kırpma makası, bıçak, bakır kaplar, çoban giysileri, yöresel giysiler, el dokuması kilimler, nakış ve işlemeler, kirmenler vb. pek çok eser sergilendi. Öğrencilerinde yöresel halkoyunları kostümü giydikleri açılışta son derece güzel anlar, heyecanlı dakikalar yaşandı.

Konuklar, öğretmenler ve öğrenciler müzede sergilenen geçmiş yıllara ait birbirinden güzel, nostaljik ürünleri merakla incelediler. Öğrenciler ve misafirler tarafından büyük beğeni toplayan “Geçmişten Geleceğe Tarih-Edebiyat Okul Müzesi” Kumluca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde ziyaretçilerini bekliyor.