Kumluca'da dağlık ve kırsal alanlarda, çam ağaçlarının yaprakları altında, çayırlıklarda kendiliğinden ortaya çıkan mantar ilçenin kırsal bölgeleri olan Karacaören, Çayiçi, Gödene'de mantar sezonunun başlamasıyla Kumlucalı vatandaşlar boş vakitlerinde mantar topluyor.

Her yıl Karacaören mahallesine mantar toplamaya gittiğini söyleyen Ünal Karamıklı, “Mantar toplamaya Karacaören mahallesine geldik. Memleketimizin, Kumluca'mızın çok güzellikleri var. Bu yıl yağmurların geç yağması mantar sezonunu geciktirti. Her yıl eğlence ve sosyal aktivite olarak ailem ile birlikte mantar toplamaya geliyoruz. Yağmur geç yağdığı için mantar seyrek, çok az var” dedi.

Geçimini mantardan sağlayan Arif Şen, “Kumluca'da Mantar sezonu geç başladı. Savran Güzören köyünde iki arkadaşım mantar toplamaya gidip dokuz kilo mantar topladı. Kumluca'da mantara kanlıca, çıntar ismiyle bilinir. Yağmurların geç düşmesi mantarın az olmasına ardından yağmurun fazla yağışlı olması mantarın az olmasına neden oldu. Kumluca kapalı halk pazarında kilosu 30 TL satıyorum” dedi.

ÇINTAR’IN FAYDALARI
Mangal, fırında ve kavurma yapılarak tüketilen çıntar mantarının faydaları sağmakla bitmiyor. Yüksek miktarda amino asit içererek vücudun protein dengesi için büyük önem taşır. Çıntar, vücudumuz için yararlı olan kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Tansiyonu dengeler ve düşmesini engeller. Çocuklar için zihinsel gelişim ve öğrenme durumlarına iyi gelir. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.