Sabah Namazı için camiye gelen vatandaşlara yönelik proğram; ezanın okunmasıyla, ilçe Müftüsü Hacı Kahraman'ın yaptığı vaaz, akabinde sabah namazının kılınması ve sonrasında da katılımcılara kahvaltı verilmesiyle son buluyor.

Meydan Mahallesi Muhtarı Salih Ceylan'ın, kendi imkanlarıyla üstlendiği kahvaltıya, İlçe Müftüsü Hacı Kahraman, Eski İmam-Hatip Lisesi Müdürü Muhittin Karagöz, Hacıveliler Mahallesi Muhtarı Adem Baltacıoğlu, Bağlık Mahallesi Muhtarı Mehmet Ünal, Merkez Mahallesi Muhtarı Serkan Ersoy, Salur Mahallesi Muhtarı İbrahim Altıntaş, Cumhuriyat Mahallesi Muhtarı Ramazan Nacakçı ve vatandaşlar katıldı. Kahvaltıda simit ve orjinal köy sütü ikramı yapıldı.

Kumluca İlçe Müftüsü Hacı Kahraman, namaz öncesi yaptığı konuşmada şunları ifade etti; " Ezan ile kamet arasında yapılan duaların kabul olacağını belirterek ve güncel konulara değinerek başladığı konuşmasında, şu açıklamalarda bulundu:
Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerif'te kadınlar için şu müjdeyi verdi. Kadınlarımız;
1-Beş vakit namazını kılarsa,
2-Ramazan Ayı'nda orucunu tutarsa ve
3-Namusunu muhafaza ederse... Bu kadına denilecek ki; "Cennet'in hangi kapısından istersen gir."

Selam konusunda da; Bir binite binmiş olan, yürüyene selam verir. (At, araba, bisikletle giden, yürüyerek gidene selam verir). Bunun tersi olursa sen verirsin, unutmuş-görmemişse. Yürüyen, oturana selam verir. Az olan, çok olana selam verir. Küçük, büyüğe selam verir. selam vermeyi cemaatımız doğru kullanıyor mu bilmiyorum ama, "Selamun aleyküm" yada "Esselamu aleyküm" diye selam verilir. "Selam Aleyküm" olmaz mesela. Kur'an-ı Kerim'de ayette geçiyor bu, "Sizin biriniz selamlandığı zaman, onun bir üstünü veriniz. "Esselamü aleyküm" dediyse birisi size, "Vealeykümüsselam Verahmetullah". Birisi size "Esselamü aleyküm verahmetullah" dediyse, "Vealeyküm Selam verahmetullahi veberekatühü", diye selamı alınız. Bunlar hep duadır. Selam nedir; Allah'ın ismi. Allah'ım sen selamsın Yarabb. Selamette sendendir. Benden sana sıkıntı yok. Benden sana selam var, benden sana muhabbet var.

Depremde ölenleri de yaptığı konuşmada anlatan Müftü Kahraman; 41 şehidimiz var. Depremde ölenler de şehittir. Peygamber Efendimiz, Suda boğularak ölenler şehittir, der. Yanarak ölen insanlar, Doğum esnasında ölen kadınlar, ağır sancılarla kıvranarak ölenler, çoluk çocuğunun rızkını helal yönden temin etmek için, gurbette ölenler şehittir. Şehitlerimiz için Allah'tan gani gani rahmet diliyoruz. Son günlerin gündemi olan Coronavirüsü'nden de bahseden Müftü Kahraman; " Allah'la irtibatınız varsa , korkmayın" dedi.

Yarın üniversitelilerle birlikte 20 milyon genç, eğitim, öğretim için okulla buluşacak. Tabii bu okullarda çocuklarımıza iyi eğitim-öğretim vermek durumundayız. Bilgi veriyoruz, ama maneviyat eğitimi vermiyoruz- veremiyoruz. Çocuklarımız mesela Cum'a namazlarına niye gelmezler. Bakın kanun var. Çocuklar Cum'a namazını da kılabilirler. Yönetmelik var. Cum'a namazı kılana kimse karışamaz. Devletimiz yapmış, sağolsun. Niye o zaman çocuklarımız Cum'a namazına gelmiyorlar.

Niye mesela çocuklarımız okullarında, Kur'an-ı Kerim seçmeli ders ortaokulda- Lise'de. Ama çocuklar seçmiyor. Niye seçmiyorlar, Belki bizim çocuklarımız bile vardır. Türkçe olacak, Matematik olacak, Fizik Olacak, Kimya olacak. Tamam alsınlar, bunu da alsınlar kardeşim. Şu dersleri çocuklarımız seçsin diye çaba göstermeliyiz, çalışmalıyız. Bir bakıyorsun, Kumluca'da 15-20 bin Çocuk var, seçenlerin sayısı bin civarında. Ne oluyor. Niye seçmiyor bu çocuklar dersi. Niye seçtirmiyoruz. Kur'an-ı Kerim dersi seçmeli. Peygamber Efendimiz'in hayatı Siyer-i Nebi seçmeli. Ondan sonra temel dini bilgiler seçmeli. Türkçe'yi, Matematiği daha çok seçerek, Üniversiteyi kazanmayı hedefliyorlar. Tamam kazansınlar. İyi okullara gitsinler, tamam gitsinler. Ama bunu da seçsinler, ne olur yani. Bunu biraz da Camii cemaatımız dert edinsin. Etrafımıza, çevremize bu dersleri seçmelerini söyleyelim çocuklarımız için. Üniversite öğrencileri de buna tamamen mecbur olsun. Üniversitelerde İlahiyat Fakülteleri hariç, din dersi yok, Kur'an dersi yok çocuklara. Üniversitede yok Kur'an dersi. Mühendislikte yok, Tıp'ta yok Kur'an dersi. Tıp'ta okuyan öğrenci niye Kur'an öğrenmesin. Kur'an'la birlikte gitsin Tıp. Tıp'tan bahseden, Kur'an ayetlerini öğrensin. Mühendislikle ilgili Kur'an ayetlerini öğrensinler. Bu bir türlü olsun. Bunu dert edinelim. Konuşun, söyleyin, anlatın. Sizin de gündeminiz olsun. Sizin de düşüncelerinizde olsun bunlar. Niye Peygamberimizin eğitim metodu, öğrencilerimize eğitim fakültelerinde verilmesin. Bunları iyilikle, güzellikle konuşarak söyleyelim. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır, anlaşacağız, anlaşmamız lazım. İnsanlar konuşmaktan korkmamalılar.

Müftü Hacı Kahraman, Cum'a günlerinin, tatil olması için gündem oluşturmalıyız diye sürdürdüğü konuşmasını; "Cümle geçmişlerimizin ruhu için, hassaten bu depremde ölen kardeşlerimizin ruhlarının şâd, makamlarının Cennet-i Ali olabilmesi için, bizim de o cennette Rasul-i Ekrem ve sahabilerle, tüm Peygamberlerle birlikte, dostlarımızla birlikte olabilmemiz için, çocuklarımızın ikinci dönem öğretim hayatlarının hayırlı ve mübarek olması, günümüzün mübarek, bereketli ve hayırlı olması için, ölmeden önce tövbe edebilmemiz için, ölümden sonra cennete girebilmek için el Fatiha" diyerek konuşmasını tamamladı.

Sabah Namazının kılınmasını müteakip yapılan bu vaazdan sonra, musafaha yapılarak kahvaltı yapıldı. Gelecek Pazar gününün "Sabah Namazı Buluşması" için ise, İlçede bulunan Karataş Camii'nde buluşmanın gerçekleştirileceği bilgisiyle proğram sona erdi.
Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA