KUMLUCA'YA HER YIL 150 GEZGİNCİ ARICI GELİYOR

Kumluca’da Arı Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı üretici yıllık yaklaşık 150 bin kg bal üretiyor. Kumluca’da AKS’ye kayıtlı 134 adet arıcı işletme, 11 ile 500 arasında değişen arılı kovan bulunuyor.

SONBAHAR VE KIŞ DÖNEMİ
Arıların kışı kayıpsız ve en az kayıpla nasıl atlatılacağı konusunda kış yiyeceğinin önemine dikkat çeken Bal üreticisi Nurettin Karamıklı şunları söyledi:

“Kış yiyeceği olan peteklerin tamamen balla dolu olmadan alt tarafındaki gözlerin boş olması gerekiyor. Kış salkımı oluşumunun boş gözler üzerinde genişlediği takdirde kış dönemi ölümlerinin nedeninin soğuk değil de açlıktır. Arıların ölmemesi için kolonide ısı üretim ve enerji kaynağı olan yeterli balın bulunması gerekiyor. Arıların kışı geçireceği yaşam alanının kuzeyi kapalı, güneyi açık, üstü kapalı yerler olması gerekiyor. Açık arılıkların rüzgâr almayan, su tutmayan ve nem biriktirmeyen yaşam alanı oluşturulmalıdır. Sonbahar beslemesi için şeker şurubunun şeker-su oranı 2,1 (kısım şeker -1 kısım su) ayarlanması gerekmektedir. Şeker şurubunun ana arının yumurtlama hızını artırarak genç arıların üremesini sağlar. Genç işçi arılarla kışa giren koloniler ilkbahar döneminde daha etkili üretim gerçekleştirmektedir.”

SİGORTA BENZETMESİ 
Sonbahar ve kış dönemini arıcılığın sigortası, benzetmesi yapan Yetkililer, 85 yıldır bal üretimini gerçekleştiğini her yıl yaklaşık 150 gezginci arıcı ortalama 15 bin Arılı kovan ile ilçemize gelerek gerek kışlatma gerekse narenciye bal üretimi için geldiğini ve Kumluca’nın arı üretiminde önemli bir konumda olduğunu söyledi.