Mevsimsel değişiklikler, cildimizde de önemli olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Sadece yaz mevsiminde değil, kış mevsiminde de cildimizi korumak için önlemler almalıyız. Özel Medikum Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Erol Uzunali, kış mevsiminde cildimizi korumak için bilgilendirme ve önemli uyarılarda bulundu.

Kış mevsiminde değişen hava koşulları, sert ve rüzgarlı havalar, klima ve kaloriferlerin etkisi, bilgisayar başında geçirilen uzun zamanlar cildimizin yorulmasına, dış etkenlerden daha fazla etkilenmesine neden olabiliyor. Yaz aylarında olduğu gibi, kış aylarında da soğuyan havaya karşı deri, vücut ısısının kaybolmaması için kan dolaşımını azaltır, bundan dolayı ter ve yağ bezlerimiz daha yavaş çalışır.

Kan dolaşımı yavaşladığında, cildin gereksinim duyduğu antioksidanları ve besleyici maddelerin alımı zorlaşır. Bununla birlikte cilt kuruluğu, ciltte yağ kaybı başlar ve cildin hassaslaşması dış etkilere karşı kendisini koruyamamasına neden olur. Esnekliği azalan cildimizde çatlamalar, pullanma ve dökülmeler görülebilir. Mevsimsel değişiklerde cildimizin lipid tabakasının desteklenmesi gerekir. Kışın cilt bakımı yaparken kullanılan cilt bakım ürünleri, yazın kullanılan cilt bakım ürünlerinden farklı olmalıdır.

Eğer kışın cilt bakımına dikkat edilmez ise kırışıklık, çatlama, sarkma, leke gibi problemlerin yanı sıra cilt üzerinin giysiler, ter ve yağ salgısı ile sürekli örtülü olması bazı cilt hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca lipofilik mantar hastalıkları, pitriasis versikolor ve nem artışına bağlı intertriginöz gibi bölgesel enfeksiyonlar daha sık görülebilir.

Kışın cilt bakımı için öneriler

Yüz ve vücut deri tipine uygun nemlendiriciler (gliserin, vazelin, üre, laktik asit, hyaluronik asit içerenler) her banyodan sonra uygulanmalı ve kuruluğa engel olunacak şekilde nemlendiriciler daha sık sürülmelidir. Kullanılan ürünlerin yan etkisiz, anti alerjik olmasına dikkat edilmelidir.

Kuru cilt tipi sabun bileşenleri içermeyen losyonlar ile temizlenmelidir. Cildiniz yağlı ise soğuğa karşı daha dayanıklıdırlar.

Kışın cildiniz pul pul dökülüyorsa, bunu fondöten ile kapatamazsınız. Aksine fondöten sürerek daha kötü görünmesine neden olursunuz. zengin içerikli bir gece kremi kullanmalı ve mümkünse nemlendirici içeren, leke önleyici, anti-aging etkili, güneş koruma faktörlü fondöten etkili bitkisel kremleri seçmelisiniz.

Her rahatsızlıkta olduğu gibi kış aylarında da sağlıklı bir cilt için dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem vermemiz gerekir. Cildimizin gereksinim duyduğu vitaminleri, antioksidanları, mineralleri, Omega-3 desteği almak, kışın cilt bakımının etkisini arttıracaktır. Kış mevsiminin meyveleri ve sebzeleri ile birlikte tahıllı besinler de cilt bakımının daha etkili olması için sağlıklı beslenme kuralları arasında yer almaktadır.