Kış mevsiminin kendisini hissettirdği bu günlerde özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, bazı rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başladı. Özel Medikum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nusret Parlaz, kış aylarında çocukları enfeksiyonlara karşı korumak için bazı önerilerde bulundu.

Güneşli günlerin azalması, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla bulunurken, özellikle de çocuklarımız hem okul ortamında hem de dışarıda daha az vakit geçirmeye başladı. Bulunulan ortamın kalabalık ve hava şartlarının uygun olmaması haliyle üst solunum yolu enfeksiyonları dediğimiz grip, nezle gibi salgın hastalıkların ortaya çıkmasına ve yayılmasıne neden olmakta. Bu tür rahatsızlıklar kendisini bağışıklık sistemimizin düşmesiyle göstermesinin yanında mevsimsel geçişlerde artış yapmaktadır. Özellikle çocuklarımız mevsim geçişlerinde, yetişkinlerden daha fazla risk altındadır. Bundan dolayı da sonbahar ve kış demek çocuklarımız için hastalıkların artması demektir.

HASTALIKLARIN ARTMASINDA MEVSİM GEÇİŞLERİN NEDEN ÖNEMLİ?
Adından da anlaşılacağı gibi mevsimsel geçişler, ani hava değişmleri demektir. Bu gibi durumlarda ani sıcaklık değişimleri, havaların çabuk soğuması, buna uygun giyinilmemesi, çocukların bulunduğu okul ortamları, oyun alanı ve diğer ortamlardaki bakteriler, viral enfeksiyonlar, hasta kişilerle yakın temas ve havasız ortamlar, daha sık hastalanmaların sebepleri arasında sayabiliriz.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE EN ÇOK KARŞILAŞILAN RAHATSIZLIKLAR
Mevsim geçişlerinde çocuklarda en çok üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Çocukların sık sık, grip, nezle olması, havasız ortamlarda bakteriler ile tanışmaları, bunun yanında bademcik iltihaplanması, larenjit, sinüzit, faranjit ve orta kulak enfeksiyonları çokça karşılaşılan durumlardır. Çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise öncelikle ateş, vücutta kırgınlık, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlerdir.

Mevsim geçişlerinde bir diğer karşılaşılan rahatsızlık ise alerjik hastalıklardır. Yine bu durumlarda da çocukların bağışıklık sistemlerinin güçsüz olması, toz ve polene bağlı alerjik durumlar çocuklar ve aileleri için büyün sıkıtı yaratabilir. Bu dönemlerde, çocuklarda öksürük sık görürülür. Sebepsiz yere başlayan kriz halini alabilen öksürük durumlarında muhakkak doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda astım rahatsızlıkları da yine mevsim geçişlerinde artan rahatsızlıklardandır. Özellikle soğuk hava astım atağının başlamasına sebep olur. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda etkilenen yer hava yollarıdır. En belirgin halleri öksürük, hırıltılı nefes, nefes darlığı alerjik astımın belirtileri arasında yer alır. Zaman zaman ateş ve koyu renk balgamlı öksürük de görülebilir.
Mevsim geçişlerinde nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte en sık karşılaşılan bir önemli durum da kusma ve ishallerdir. Bu dönemlerde reflü, gastrit, peptik ülser, ishal, yanma, kusma gibi hastalıklarda artış yaşanır. Bu hastalıklardan korunmak için çocuklarınıza kızartma, yağlı ve baharatlı yiyecek yedirmeyin, gazlı içecek yerine bol su içirmek faydalı olur. in. Temiz yiyecek ve su tükettiğinden emin olun.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NELER YAPILABİLİR?
Her hastalığın düşmanı hareket etmek ve doğru beslenmektir. Çocuklarınızla temiz havada bol bol hareket edin, onları uykusuz bırakmayın, bol su tüketmelerini sağlayın ve zararlı beslenme düzenine alışmalarından kaçının. Çocukların bulunduğu ortamların mümkün oldukça temizliğine dikkat edin, kan dolaşımını hızlandırıcı aktiviteler yapın, ilaç yerine doğal besinleri tercih edin ve psikolojik olarak kötü etki yaratacak durumlardan çocukları uzak tutun.