Kumluca'da Tarım Orman Bakanlığı Antalya Tarım İl Müdürlüğü tarafından verimi arttırmak ve kaliteli meyve elde etmek için zeytin ve nar üreticilerine yönelik doğru budama teknikleri uygulamalı olarak anlatıldı.

Kumluca Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odasının ev sahipliğinde yapılan uygulamalı nar ve zeytin budama teknikleri anlatımı Sarıkavak Mahallesinde bulunan Zeytin Yağı Fabrikasının yanındaki zeytin bahçesinde gerçekleştirildi
Doğru budama tekniklerinin anlatıldığı uygulamalı budama eğitimlerine çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Sabah saatlerinde Kumluca Ziraat Odası Zeytin Yağı Fabrikası bahçesinde toplanan çiftçiler, burada kısa süre birbirleriyle nar ve zeytin üretimi hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Ardından zeytinliğe geçildi. Burada Tarım ve Orman Bakanlığı Antalya Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Suat Hayri Karaşal çiftçilere zeytin ve nar da doğru budama tekniklerini anlattı.

Suat Hayri Karaşal, çiftçilere, meyve ağaçlarının verimli, meyvelerin ise kaliteli olması için nar ve zeytin ağaçlarının doğru şekilde budanması gerektiğini, budamada yapılan yanlışları ve fidanların doğru bir şekilde budanması gerektiğini anlattı.
Nar ve zeytin üreticileri budamada merak ettikleri konuları uygulama esnasında Suat Hayri Karaşal’a sorarak yine bahçede uygulamalı olarak cevabını aldı.

Zeytin ve Nar üreticisi Bilal Çaybaş;” meyve fidanlarını dikiyorduk. Sonrada meyvelerini topluyorduk. Ama bu eğitimde budamanın meyve ağaçlarının verimi ve meyvelerin kalitesinin iyi olmasında ne kadar önemli olduğunu anladık. Ziraat Odası başkanlığına ve Tarım İlçe Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz” dedi.

Şatiye Ülgen; “Zeytin altın ağacıymış. Bu yüzden herkesin zeytin fidanı dikmesini ve bakımını iyi yapmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe de; “Kumluca’da örtü altı sera üretiminden sonra narenciye ve zeytin üretimi hızla artıyor. Zeytinlerimizi verimli hale getirmek için İl Tarım Müdürlüğünden gelen ekibimizle birlikte çiftçilerimize eğitim verdik. Bizlerde bilgi aldık. Zeytinlerimizin verimli ve kaliteli meyve için mutlaka buda yapmamız gerekiyor. Bu eğitimi her yıl yapacağız” dedi.