GÖREV TANIMI NEDENİYLE MAĞDUR
Türkiye'de 50 üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri eğitimi veriliyor. Cerrahi teknikerliği bölümünün isminin ameliyathane hizmetleri olarak değiştirilmesi sonucunda görev tanımları 2011’de KHK ile yazılmış olup, ardından 2014’te yeni bir yönetmenlik ile tekrar görev tanımları yazılmış fakat yazılan görev meslek tanımlarında açık uçlu maddeler yer almaktadır. Yazılan görev tanımlarındaki alınan eğitimler ile ters olup ameliyathane teknikerleri yeni görev tanımı yazılmasını buna yönelik yeni bir yönetmenlik çıkarılmasını ve mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Görev tanımı ve sertifikasyon nedeniyle Türkiye'de bulunan 1730 özel ve kamu hastanelerinin 14 bin 860 tane ameliyathane odasında 1500 civarında sertifikalı hemşire bulundurulup, ameliyathane teknikerleri yer almamaktadır.

SERTİFİKALILAR YÜZÜNDEN ATANAMIYORLAR
Ameliyathane Teknikerleri, “Bizler 15 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Stajlarda çoğunlukla cerrahlarla birlikte ameliyata dahil olduk ve bunun yanında ameliyat ekibine dışarıdan destek sağladık. Aldığımız eğitimle gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olduk. Maalesef Görev Tanımı ve Sertifikasyon yüzünden mağdur edilmekteyiz. Gerek özel, gerekse devlet hastanesinde görev tanımımızdaki eksiklik yüzünden iş bulamıyoruz. 2018'de yapılan son alımda 10 bin mezuna karşılık 172 gibi çok az bir sayı verildi” dedi

ATAMA SAYILARI DÜŞÜK
Ameliyathane Teknikerleri, “Yönetmelikteki mevcut görev tanımımızın düzeltilmesini ve ameliyathane sahasında sertifikasyona son verilmesini ameliyathane içersindeki sertifikasyonların durdurulup kademeli geçişle ameliyathane teknikerinin alınmasını, üniversitelerde mezun olan 15 bin ameliyathane teknikerlerinin istihdam alanı oluşması için görev meslek tanımlarında değişikliğe gidilmesini Branş dağılımı yaparken PDC tablosunda bizlerin de göz ardı edilmemesini umuyoruz” dedi.

Ameliyathane teknikerleri yaşamış oldukları mağduriyeti şiir ile ifade etti:

İtirazım var atama sayılarına,
İtirazım var talihsiz bahtıma,
İşssizliğin cilvesine,
Hayatın sillesine,
KPSS’nin cümlesine itirazım var
Yarım kalan Mesleğime
Şu Bistüri tutan ellere
Atanmadan ölmeye itirazım var

Ben hep atanmamaya mahkum muyum
Ben hep işsiz kalmaya mecbur muyum
İtirazım var bölümün adına
Diplomamın ne suçu var ki
Kaldı tozlu raflarda
Benim Ameliyathaneyle ne zorum var ki bana göstermiyor gül cemalini

İtirazım var değişmez görev tanımına
İtirazım var bu sertifikalara
Sayılmayan spançlara
Unutulan makaslara
Yanlışlara hatalara
İtirazım var
Yaş dolu gözlere
Çalışmadan geçen günlere
Bensiz olan hastaneye
İtirazım var

Haber :Hamide Koçubaba