Kumluca’nın Hacıveliler Mahallesi Şıh Camii imam-hatibi Muhammet Yalçın’a, yaklaşık 4 ay önce ilik kanseri teşhisi konulduğunu belirten Hacıveliler İlk ve Ortaokulu Müdürü Zekai Dincer, Yalçın’ın halen Antalya’da Tıp Fakültesinde tedavisinin sürdüğünü böyledi.

Öğrenciler, öğretmenler ve Hacıveliler mahallesi sakinleri olarak bu duruma sessiz kalamadıklarını belirten Dincer, “‘Umudum sensin’ diyerek değerli hocamızın sağlığına kavuşabilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde, Kumluca Müftülüğümüz, Kumluca Belediyemiz, Hacıveliler Mahalle Muhtarlığımız ve mahalle sakinlerimiz ile birlikte bir proje başlattık. Bu proje kapsamında Türk Kızılayı tarafından 28 Şubat Salı günü Kumluca Cumhuriyet Meydanında, kök hücre için kan örneği alınacak.” dedi.

Dincer, Salı günü 10:00 ile 18:00 saatleri arasında kan örneği için herkesi Cumhuriyet Meydanına davet etti. B. İnanç KUTLU



Kök Hücre Bağışı

18-50 yaş arasında sağlıklı her birey, kök hücre bağışçısı adayı olmak için başvuru yapabilir. Bağışçı adayından alınan 3 tüp kan örneği, gerekli test ve doku tipleme işlemlerinden sonra sonuçları Sağlık Bakanlığı TÜRKÖK Ulusal Kemik İliği-Kök Hücre Bankası veri tabanına aktarılır. 55 yaşına kadar veri tabanında kalınır.

Bir hasta ile eşleşme olması durumunda önce bağışçı onayı alınır. Ardından doku uyumu doğrulama testi ve sağlık muayenesi gerçekleştirilerek kök hücre toplama işlemi için zaman planlaması yapılır.

Periferik kök hücre toplama yöntemi: Bağışçının Periferik kanından toplanan kök hücrelerin hastaya nakledilmesini içeren ve en sık tercih edilen yöntemdir. İşlem öncesi bağışçıya 5 gün süre ile kandaki kök hücre sayısını arttıran bir ilaç uygulanır. Kök hücre toplama işlemi damardan aferez cihazı ile gerçekleştirilir.