Kumluca İlçesine bağlı Kasapçayırı Mahallesinde yaşayan Mehmet Kutlu, evlerinde salça yapanların aranan ismi oluyor.
Kumluca halkı örtü altı sebze üretimi sezonunun sonuna gelindiğinde seralardaki domatesleri topluyor. Evlerinin bahçesinde yıkadıktan sonra şeffaf çuvallara koyuyorlar. Şeffaf plastik çuvallarda 3 gün bekletiyorlar. Daha sonra 3 gün plastik çuval içinde bekleyen ve eti ile kabuğu ayrılmış domatesleri salça yapma makinesinde salça haline getiriyorlar.

SEZON SONUNDA KALAN DOMATESLERİ SALÇA YAPIYORLAR
Mehmet Kutlu, 16 yıldan beri motosikletinin arkasına bağladığı 2 tekerlekli salça makinesi ile salça yapmak kaydıyla geçimini sağlıyor. Mehmet Kutlu, örtü altı sebze sezonu sonsunda seralarda arta kalan domatesleri toplayan ve salça yapmak isteyen vatandaşların bir telefonu ile gidip evlerinin bahçesinde salça yapıyor.

TUZLAYIP 3 GÜN GÜNEŞTE BEKLETİYORLAR
Adile Selçuk (63); “Domateslerimizi seralardan topluyoruz. Eve getirip yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra doğrayıp 1 hafta çuvallarda durduruyoruz. Bir haftadan sonra domatesleri sıkıyoruz salça haline getiriyoruz. 3 günde leğenlerde bekletiyoruz. Tuzluyoruz. 3 gün güneşletiyoruz. Güneşte mikroplar iyi kırılıyor. Ondan sonra da salçamızı kavanozlara katıyoruz” dedi.

GÜNLÜK 1 TON SALÇA YAPIYOR
Mehmet Kutlu; “ 2004 yılından beri salçacılık yapıyorum. Salça çekiyorum. Beni çağırıyorlar. Bende geliyorum. Makinemi yıkıyorum. Çünkü makinem yoldan gelirken toz olmuş olabilir. Ondan sonra salçayı çekiyoruz. Tekrar makineyi yıkıyorum. Vatandaşa tertemiz salça temin ediyorum. Günlük 500 ile 1 Ton arasında salça çekiyorum. 4 ay, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında salça çekiyorum. Bu makine benim geçim kaynağım. 2 tekerlekli motosikletime takıyorum. Kazancım bu. Salça’nın çuvalını 5 TL ye çekiyoruz. Zam gelince bizde zam yapmak zorunda kaldık. Daha önce 2.5 veya 3 TL ye yapıyorduk.

3 ÇOCUĞUMU DA BU İŞTEN ELDE ETTİĞİM GELİRLE EVLENDİRDİM.
3 Tane çocuğum vardı. 2 kız bir oğlum vardı. 5 torun sahibiyim. 3 çocuğumu da salça yapma işiyle evlendirdim. Geçimimi bununla sağlıyorum” dedi.
Bilal Selçuk (65); “ Bu salça işini her yıl yapıyoruz. Kendi seralarımızda olmasa da dostlarımızın, komşularımızın seralarından toplayıp getiriyoruz. Yıkıyoruz. Doğruyoruz. Çuvallara katıyoruz. Çuvallarda bir hafta 10 gün beklettikten sonra Salçacımızı çağırıyoruz. 3 günde salça çekildikten sonra bekliyor. Leğenlere alıyoruz. Tuzluyoruz. Ondan sonra bidonlara katıyoruz. Çocuklarımızla birlikte yiyoruz” dedi.