Geçen yılarda yörede aranan Altınyaka Kirazı bu yıl alıcı bulamayınca dalında kaldı. Kumluca İlçesine bağlı Altınyaka Mahallesinin yaklaşık 1200 rakımında bulunan Çukarca mevkiinde yetişen Napolyon Ziraat 900 çeşidi kirazla her yıl aranan çeşit olmasına rağmen bu yıl alıcı bulamayınca dalında kalması üreticileri üzüyor.

İHRACAT KİRAZINI İÇ PAZAR FİYATINDAN ALMAK İSTİYORLAR
5 dönüm alanda kiraz üreten Zeki Turan; “1997 yılında diktiğimiz fidanlarımız 23 yaşında. Önceki yıllarda belli oranlarda kiraz meyvesi alıp değerinde satabiliyorduk ama bu yıl, ülkemizde ve dünyada meydana gelen rahatsızlıklardan dolayı bizden mal alan komisyoncu ve tüccarlar götürüp satamıyorlar. Öyle olunca benim nereden bakarsanız bakın 10 – 12 ton kirazım var. Altınkaya Köyünün Çukurca Mevkiinde yaklaşık 50 ton kiraz var şu anda. Ama alıcı yok. Şu anda 2.5 – 3 lira fiyat veriyorlar. Haldeki fiyatta hemen, hemen o civarda. İşlenmiş ve paketlenmiş olan kirazların kilosu ise 15 – 16 lira civarında. Fakat bizim ürünümüzü 2.5 – 3 liradan almak istiyorlar. O da bizim hep zararımıza. Bizim ürünlerimiz kaliteli ve güzel olduğu halde, Napolyon Ziraat 900 kirazı olduğu halde pazarda pazarda satılan kiraz parasına almak istiyorlar. Düşük fiyattan satın almak istiyorlar bizden. Bizim zaten ürettiğimiz ürün ihracat ürünü. Ama 2.5 – 3 liradan satın almak istiyorlar. O da bizim ilaç ve gübre giderlerimizi karşılamıyor. Yani yaptığımız masrafları karşılamıyor” dedi.

İHRACAATA ÖNEM VERİLMESİNİ İSTİYORLAR
Kumluca Ziraat Odası başkanı Hidayet Kökce de; “Örtü altı üretim merkezlerinden Kumluca’nın yayla kesimlerinde ortalama 800 ile Bin 200 metre civarında yayla köylerimizde elma, kiraz, erik, kaysı ve ayva üretilmekte. Ancak şu anda çok kaliteli aroması yüksek, ihracata uygun Napolyon kirazlarımızın tam hasat zamanı. Ancak Koronavirüsten dolayı ihracata biraz rağbet az. Şu anda 2 veya 2.5 lira bir fiyatla alıyorlar. Bu konuda çiftçilerimiz mağdur durumda, ilaç ve gübre emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Bu netice itibarı ile ihracata daha çok önem verilmesi. Pazar payının açılması, pazarlanma bulunmasını devletimizden ve hükümetimizden talep ediyoruz. Aroması ve tadı müthiş olan kirazlarımızın tam hasat zamanı ama fiyatları çok düşükten gidiyor” dedi.

TÜCCARLAR KİRAZIMIZI GELİP YERİNDE ALSINLAR
Mahalle genelinde yılda yaklaşık 100 Ton’un üzerinde kiraz üretildiğini belirten Altınyaka Mahalle Muhtarı Havva Karakuş ise; “ Bizim yaylamızın en güzel kirazları var. Bu kirazlarımıza ne yazık ki 2.5 – 3 liradan değer biçiyorlar. Biz bunlardan müteessiriz. Biraz ihracatın olmasını istiyoruz. İhracatta yardımcı olunmasını istiyoruz. Tarlalarımızda kiraz dolu. Ama satımda sıkıntılarımız var. İhracatta ve pazarlamada bizlere ne kadar yardımcı olunursa o kadar memnun olacağız. Altınyaka’mızın kirazlarının 2.5 – 3 liradan alınıp 15 liradan satılan yerler var. Tüccarlarımızın buraya (Altınyaka’ya) gelip kirazlarımızı değerinde almalarını bekliyoruz” dedi.