Kumluca İlçesi Beykonak Mahallesinde örtü altı sebze üreticiliği yapan Bilal Bayram, bir yıl önce serasındaki domates, biber, patlıcan ve salatalıkları sökerek yerine ejder (Pitaya) bitkisi ekti. Üretici Bilal Bayram, 1,5 dönümlük serasına bir yıl önce ektiği 1000 (Bin) adet ejder (Pitaya) bitkileri meyve vermeye başladı. Yaklaşık 1 ay önce ilk meyveleri almaya başlayan Bilal Bayram meyvelerin tanesini 10 ila 15 TL arasında satıyor.

Bilal Bayram; “Domates Biber Patlıcan gibi sebze türevlerinin üretim maliyeti yüksek olmaya başladı. Alternatif ürün arayışına girdik. Bu uzak doğu bitkisinin yurdumuzdaki seralarda yetiştirebildiğini fark ettik. Ülkemizin değişik bölgelerinde deneme amacıyla üretimler yapılmış. Onlardan da bilgi aldık. Geçen Yıl Temmuz Ayında bu serayı tesis ettik. Ejder (Pitaya) bitkisini diktikten 1 yıl sonra ilk meyvelerimizi hasat ettik. İlk meyvelerimizi Antalya Halinde, otellerde ve değişik yerlerde sattık. Talebi yüksek bir meyve. Küçükleri 5 – 7 – 8 TL’ye. Büyüklerini ise 15 TL ye sattık. Fiyatlardan çok memnunuz. Diğer örtü altı sebzelerde maliyetler çok yüksek. Bu yüzden kazançlarımız çok düşük oluyordu. Bu meyvede işçilik maliyetlerimiz çok düşük. Gübreleme, sulama maliyetlerimiz çok düşük olduğu için diğer ürünlerden daha fazla kazanıyoruz. Bitkimiz kimyevi gübrelere çokta ihtiyacı olmayan bir bitki. Hayvansal ve solucan gübresi gibi organik gübrelerle ara ara gübreleme yapıyoruz. Çok sıkta gübreleme yapmıyoruz. Çünkü çok gübreye ihtiyacı olan bir bitki değil. Kaktüs olduğu için aşırı suyu sevmiyor. Aşırı sulandığı zaman meyve kalitesi düşüyor. Aroması bozulabiliyor. Şeker oranı düşebiliyor. 5 -6 günde bir tabandan su veriyoruz. 3 günde bir üstten sisleme şeklinde su veriyoruz. Nemleme yaparak tropikal iklimi su tropikal hale getiriyoruz. Konforunu buldu mu meyveler güzel oluyor. Serin olması gerekiyor. Bu yüzden seramızın üstünde gölge tülü var. Gölge tozu var. Seramızın etrafı komple açık. Ortam ısısını 35 derecenin üstüne çıkarmamaya çalışıyoruz. Bitkimizin üzerinde her hangi bir haşere barınmıyor. Bittir, piredir yok. Diğer domates biber gibi bitkilerin üzerine gelen haşerelerin hiç biri bitkimizin üzerinde barınmıyor. Bu yüzden her hangi bir ilaçlama yapmıyoruz. Yani organik doğal bir üründür. Soğuk tüketilmesi gereken bir meyvedir. Diğer meyveler gibi ılık tüketildiği zaman zevk vermeyen bir bitkidir. Tüketmeden önce buzdolabında bekletmeniz gerekiyor. Buzdolabınızın içinde 4 derecede 3-4 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz. Hiçbir deformeye uğramıyor. Vücudun alyuvar, akyuvar dediğimiz hücrelerini arttırıyor. C vitamini potasyum, calsiyum bakımında çok zengin. Böbrek ve bağırsak gibi tüm fonksiyonlarımızı temizleyen bir bitkidir. Burası 13 ay önce ekilen bir seradır. 12 ay sonra ilk meyvelerimizi aldık. Kumluca’mızın iklim koşullarını çok sevdi. Kumluca’mızın nemi yüksek. Nemde bu bitkinin meyvesinin kalitesini arttırıyor. İlk yıl olmasına rağmen beklentilerimizin 4 – 5 kat üzerine çıktık. 300 veya 500 meyve almayı hesaplarken şua anda 2 Bin – 3 Bin meyve almayı hesaplıyoruz. Domates ve bibere göre geliri en az iki üç kat fazla. Bu işe sadece gelir olarak değil işçilik olarak ta bakmak lazım. 2 veya 3 dönümlüm domates biber serasını en az 4 – 5 kişi ile yapabiliyorsunuz. Ama 5 Dönümlük Pitaya (Ejder) serası tek başınıza yapabilirsiniz. Çok yoğun, işçiliği, çok yoğun ilaçlaması ve gübrelemesi yok. Yaz bitkisi olduğu için her türlü ihtiyacı havadan karşılanabiliyor. Yani bitki yaz döneminde fazla hastalanmıyor. Diğer sebzeler kış mevsiminde haşerelere karşı korunması gerekiyor. Fungusit mantarsal hastalıklardan korunması gerekiyor. Bu bitkinin böyle bir derdi yok. İşçilik, Sulama ve gübreleme açısından bakarsak bu bitinin getirisi en az 4 – 5 kat daha fazla, bu bitkinin getirisi çok yüksek oluyor” dedi.