Kahve Diyarı işletmesi ortaklarından Yahya İnceler, sıra dışı bir içecek olan menengiç kahvesi nedir, nerede yetişir ? Menengiç kahvesinin faydalarından ve nasıl yapıldığından bahsetti.
Yahya İnceler ," Menengiç kahvesi yöremizde yetişen ve halk arasında çitlenbik, çedene, çıtlık gibi isimlerle de anılan menengiç ağaçlarından üretilmektedir. Bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması ve ardından öğütülmesiyle elde edilen kahve de ismini ağaçtan alıyor. Halk arasında ' melengiç kahvesi' olarak anıldığı da oluyor. 3 yıldır gündemde ve müşteriler tarafından tercih edilen içecekler arasında yer almaktadır" dedi.
Kafein bulunmadığını ve doğal olmasından ötürü de faydaları saymakla bitmeyeceğini söyleyen İnceler, Menengiç kahvesinin nefes darlığı, ses telleri, solunum yollarına, sindirim sistemine ve sütle yapıldığı için metabolizma ve sindirim sistemini rahatlattığını dile getirdi.
KAHVE DİYARINDAN ÖZEL TARİF;
Menengiç kahvesin yapımını anlatan Yahya inceler şunları söyledi:
Menengiç kahvesini yapmak aslında klasik Türk kahvesini yapmaktan hiç de farklı değil. Genel olarak 2 farklı şekilde yapıldığı biliniyor: Biri, dediğimiz gibi tıpkı klasik Türk kahvesi pişirir.Su kullanılarak hazırlanıyor, Diğer yöntemin tek farkıysa su yerine süt kullanılması oluyor.Çok fazla telveli olmamasına gerekiyor.
Menengiç kahvesi için gerekli malzemeler : Menengiç kahvesi ,Su ya da süt ,Cezve ve kişi sayısı kadar fincan (Duble) Bir fincan (Duble ) bir fincan süte iki tatlı kaşığı menengiç kahvesi atılarak isteğe bağlı olarak şeker atılır.Cezvede yapılıyor ise 2 dk kaynamaya bırakılır.(20 sn karıştırılmak üzere) Kaynadıktan sonra köpüğü fincana alıp tekrar kaynatılır. Filcana ekleyip servis edebilirsiniz "
MUHABBET KAHVESİ MENENGİÇ
Yemekten sonra tercih edilmediğini söyleyen İnceler " Antep fıstıklı,sakızlı ve Menengiç kahvesi müşteriler tarafından tercih ediliyor.Yöremizde yetişen menengiç kahvesi son zamanlarda çok tercih ediliyor.Tarz-ı usulü (Tarsus Usulü)öneriyoruz.Yemekten sonra tercih edilen bir içecek değildir. Menengiç kahvesi sohbet içeceğidir " dedi

Haber : Hamide Koçubaba