Diş Hekimi Sultan Koç,  Zeynep Taşçene  Muayenesinde  hamilelik döneminde diş bakımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ağız ve diş sağlığına her zaman dikkat etmekle beraber hamilelik döneminde bu durum daha da önem arz ettiğini vurgulayan Diş Hekimi Sultan Koç, " Hamilelik döneminde yaşanacak problemler anne adayı kadar bebeği de ilgilendirmektedir. Annenin sahip olduğu  diş ve diş eti hastalıkları düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimali 7 kat artmaktadır. Zorunlu haller dışında röntgen çekimi  ve ilaç kullanımı  da hamilelik döneminde çok tercih etmediğimiz bir durumdur. Ağrıya neden olan ve işlem yapılmadığı takdirde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine gidilmelidir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi dönemi olursa olsun yapılmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için hamilelik planlaması yapan anne adaylarının mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmesi ve var olan problemlerin giderilmesi gerekir " dedi.

HER HAMİLELİK ANNEYE BİR DİŞ KAYBETTİRMEZ.

' Her hamilelik anneye bir diş kaybettirir ' düşüncesinin yanlış bir inanış olduğunun altını çizen Diş Hekimi Sultan Koç," Hamilelik döneminde beslenme önemli bir yere sahiptir. Bebeğin gelişimi için de kalsiyum, fosfor  ve vitamince zengin besinlerden yeterince alınmalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum alınamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Dolayısıyla ' her hamilelik anneye bir diş kaybettirir ' şeklinde konuştu.

HORMANEL DEĞİŞİME DİKKAT !

Sultan Koç, "Hamilelik sırasında yaşanan hormanel değişimler  diş eti hastalıkları başta olmak üzere pek çok ağız sağlığı problemine ortam hazırlamaktadır. İlk aylarda görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormanel değişimlerin etkisiyle diş etlerindeki hassasiyet ve kanamalar olabiliyor. Diş  etleri kanayan anne adayları dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum diş etlerinde daha çok kanamaya,  şişliğe ve kızarıklığa sebep olan hamilelik gingivisite denen diş eti iltihabına dönüşebilir. Diş eti iltihabına dişlerin ve diş etlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez  mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır" dedi.

Haber : Hamide KOÇUBABA