Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Eylül ayı Meclis Toplantısında söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay gündem ve ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Eylül ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Fahri Özen başkanlığında gerçekleşti.

Başkan Fahri Özen’in açılış konuşmasının ardından meclisi bilgilendirmek için söz alan Başkan Günay konuşmasında şöyle dedi;

"Yeni öğretim yılı ve aşure ayı olarak da bilinen Muharrem Ayı’nın hayırlı olmasını diliyorum.

KUTSO Meclisini çok önemsiyorum.

Meclis üyelerimizin her biri işinde başarılı, bölgesinde sevilen-sayılan, fikirlerine değer verilen kişiler. Her biri meclisimize seçilerek geliyor. Meclis üyelerimizin fikirleri, çalışmaları, sözleri bölgenin ekonomisine ve sosyal yapısına rehber oluyor. Son dönemde beni de çok üzen bir olay yaşadık. Meclis Başkan Yardımcımız Tahir Arslan, burada hayatını ve işini sürdürdüğü Adrasan hakkındaki fikirlerini, sorunları ve çözüm önerilerini söylediği bir konuşma yaptı. Tahir Arslan çok heyecanlı bir arkadaşımız. Bu heyecanı da Adrasan’a ve işine olan aşkından kaynaklanıyor. Bazen de düşüncelerini anlatırken bu heyecanı yüzünden sivri kelimeler kullanabiliyor. Ama konuşmasının özü gerçekten bizimde hep dile getirdiğimiz sorunlar. Bizi üzen kısmı açıklamaların ardından gerek sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarda gerekse fiili olarak gerçekleşen olaylarda kullanılan karşılıklı üsluptur. KUTSO Meclisi dışında çeşitli ortamlarda uygun olmayan bir üslup ile yapılan açıklamaları doğru bulmuyoruz.

Bölgemizin kalkınması adına tüm devlet kurumlarımız ve iş adamlarımız enerjisini eğitim, ekonomi, üretim ve istihdam gibi konulara yöneltmelidir. Hep birlikte çok çalışmamız gereken bir dönemde küçük tartışmalarla enerjimizi gereksiz yere kaybetmememiz gerekiyor.

Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinin seçkin iş adamlarından oluşan KUTSO Meclisi gerekli gördüğü durumlarda sorunları ortaya koyacak, çözüm önerilerinde sunacak ve yapıcı eleştirilerde bulunacaktır.

Son dönemde işini kaybeden kişi sayısına bir milyon kişi daha eklendi. TÜİK tarafından açıklanan %13 işsizlik rakamı Türkiye'de bazı işlerin doğru gitmediğini belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası ciddi bir faiz indirimi yaptı. Faiz indiriminin ardından doların artması bekleniyordu fakat ciddi bir artış olmadı. Genel bir anlayış olarak faiz gelecek beklentisidir. Faizinde en büyük belirleyicisi enflasyon orandır. Enflasyonun düşmesi, fiyatların düşmesi değil fiyatlarının artış hızının düşmesidir. Mevsimlik olarak değişen enflasyon Eylül'de düşecek fakat Kasım'dan sonra tekrar yükselişe geçecektir. Faizin düşüp Enflasyonun yükselmesi normal değil. Kasım ayından sonra enflasyonun tekrar yükselmesiyle dolar tekrar yükselecek. Doların yükselişi de tekrar enflasyon rakamlarına yansıyacaktır. Böylelikle Merkez Bankası da tekrar faiz artırımı yapmak zorunda kalacaktır. Piyasalar faiz indirimine ciddi tepki vermezken, faiz artırımına verilen tepki hızlı olacaktır.
Suudi Arabistan'daki Petrol rafinerisinin bombalanmasının bizi adım adım bir Amerika-İran savaşına götürdüğünü düşünüyorum. Donald Trump son açıklamasında da bunu açıkça ifade etti. İran'da çıkacak bir savaş bizim ülkemizin ekonomisini ciddi bir şekilde etkileyecektir

Bölgemizde fide dikimlerinin yapılmasıyla tarım sezonu başladı. Yeni tarım sezonunun bölgemize ve tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Geçen yıl fiyat açısından çiftçimiz için çok güzel bir sezon oldu. Bu yılda inşallah aynı fiyatları görür diyorum. Tabi bu fiyatlar yayla dikimi yapanlar ve soğan için aynı olmadı. Bu yıl tüccarlarımız çok güvensiz. Geçen yıl yaşanan stokçuluk suçlamalarından dolayı tüccarlarımız mal alıp depolama işine girmiyor. Şu anda Elmalı'da tüccarlar elma almak istemiyor. Tüccarın piyasaya girmek istememesi ile beraber fiyatlar şu anda dibe inmiş durumda. Tüccar stokçulukla suçlanmak istemiyor.

İhracat çok önemli. Üretimdeki arzın en az %20'sini ihraç edemiyorsak beklediğimiz fiyatlara ulaşmamız çok zor. Coğrafya şartlarına ek olarak komşu ülkelerin uyguladığı gizli ambargolarda ihracatımızı zora sokuyor.

Ekonomist Erkin Şahinöz odamızın davetlisi olarak hem Kaş’ta hem de Kumluca'da seminer verecek. Ekonomiye ilgisi olan herkesi mutlaka bu seminere bekliyoruz. Seminerlerimiz 7 Kasım'da Kaş’ta, 8 Kasım'da Kumluca'da gerçekleştirilecek."

Gündeme ek olarak söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Acar, “Antalya'da düzenlenecek olan Petrol Şurası öncesinde 11 Ekim'de Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı İmran Okumuş bizimle beraber olacak. İmran Bey sektörde gerçekten çok önemli bir isim. Akaryakıt sektöründe hizmet veren, akaryakıt sektörüne ilgisi olan herkesi özellikle bekliyoruz” dedi.