Kumluca Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa katılan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Refik Emre Altekin, katılımcılara Kalp damar Hastalıkları konusunda bilgiler verdi. Katılımcıların sorularını cevapladı.

Kalp ve Damar Hastalığına yakalanan vatandaşlarımızın ben tedavi oldum, artık bir şey yapmama gerek yok düşüncelerini bir tarafa bırakmaları gerektiğini, çünkü Kalp Damar Hastalıklarının kronik olduğunu, tedavisinin süreklilik gerektirdiğini, diyetlerin zamanında ve doğru yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Refik Emre Altekin; “Kalp Krizinin belirtisi olan ağrılar göğsümüzde, iman tahtası ile çene arasında veya aynı şekilde sırt bölgesinde oluşabilir. Kollarda uyuşma ve ağrı olabilir. Bunlar olmayabilir ama soğuk terleme, halsizlik, bayılma gibi belirtileri de olabilir. Kalp Damar hastalıkları her zaman krizle kendini göstermeyebilir” dedi.

Altekin; “Göğüs ağrısı ile Acil’e gittiğiniz de EKG ve Kan tahlillerinde önemli bir bulguya rastlanmamış olsa bile 6 saat içinde mutlaka takip edilmelisiniz. Doktorlarımız çoğu zaman iş yoğunluğu ve önemsemem şeklinde bunu yapmıyorlar. Bunu yapmadıklarında da bir şeyin yok denilip eve döndükten birkaç saat sonra hayati sonuçlar doğabiliyor” dedi.

Efor ve EKG nın Kalp ve Damar Hastalıklarının teşhisinde yeterli olmadığını, hastanın risk durumunun iyi kontrol edilmesinin tanıda faydalı olacağını belirten Doç. Dr. Emre Altekin; “Gençlerin kalp krizi geçirmesinde ailesindeki genç ölümler var mı diye araştırılmalıdır. Ailesinde genç yaşlarda kalp krizi ve Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler varsa bu kişide ki risk faktörüdür.

Kalp kaslarındaki bozukluklardan meydana gelen gizli kalp hastalıkları da çok yönlü araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir.

TV ekranlarında ve piyasada satılan damar tıkanıklığını giderici hapları kesinlikle önermiyoruz. O hapların doğal olduğunu söylüyorlar. Doğalsa siz yeşil bir bitkiyi yiyecek olarak tükettiğinizde o haptan daha fazla mineral içeren bir gıdayı tüketmiş oluyorsunuz. Zeytinyağı, soğan sarımsak, yeşillik tüketin o kimyasallardan daha faydalı olacaktır” dedi.

Konferansın sonunda Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kardiyoloji Uzmanı Refik Emre Altekin’e plaket verdi.