Kumluca İlçesine bağlı Altınyaka Mahallesi, Çukurca Mevkii'nde, kiraz üretimi yapan çiftçiler, geçen yıl Pandemiden dolayı ürünlerinin ihraç edilemediğini, bu yüzden pazarlamada sorunlar yaşadıklarını, geçen yıl ki duruma düşmemek için, Hükümetin şimdiden tedbir almasını istedi.

Bu hafta ortasından itibaren, hasat edilmeye başlanacak olan Ziraat-900 cinsi kirazın, yörenin coğrafi özellikleri ve suyunun soğuk olmasından dolayı çok lezzetli olduğu ifade ediliyor.

Aile işletmesi şeklinde küçük bahçelerde, yıllık 100 ton Ziraat 900, halk arasında Napolyon cinsi olarak bilinen kirazın üretildiği Altınyaka’da, Kiraz Üreticisi olan Mehmet Aydoğmuş; “Çukurca Mevkiinde üretimini yaptığımız kirazlar, iyi kalitededir. İhracata uygun, lüks otellerin müşterilerine sorunsuz ikram edeceği ürünlerdir. Bugünlerde hasat etmeye başlayacağız. Artık, her yönüyle gelişen ve aroması çok güzel olan kirazlarımıza, ihracatçıları ve Otellere aracılık yapan alıcı arkadaşları bekliyoruz. Altınyaka Mahallesi, rakım yüksekliği ile kiraz yetiştirmeye uygun bir yapıya sahip. Aroması, tadı ve kalitesiyle, yöremizde ihracata ve her damak tadına uygun kiraz yetiştirilmektedir. Geçen yıl, pandemiden dolayı ürünlerimizi satmak konusunda sıkıntılarımız oldu. Bu yıl, böyle bir sıkıntı yaşamamak için, ihracata uygun işlemlerin daha kolay yapılabilmesi için, yetkilerin de yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi.

ALTINYAKA KİRAZI BÖLGEMİZDE BİR MARKADIR

Kiraz Üreticisi Mehmet Aydoğmuş; "İhracata özel kiraz yetiştirdiklerini, ürettikleri ürünlerin, iç piyasada hak ettiği fiyatları bulmadığını belirterek; “ Kirazımız, gerçekten ihracata uygun yapıda ürünler olarak yetiştirilmektedir. Kumluca İlçesi'ne bağlı, Altınyaka Mahallesi Çukurca Mevkii'nde yetiştirilen kirazımız, bölgemizde marka olarak bilinmektedir” dedi.

ALTIN DEĞERİNDE KİRAZ ÜRETİYORUZ

Kiraz üreticilerini ziyaret eden ve pazarlama konusundaki sorunlarını dinleyen Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce ise; “Altınyaka Mahallesi, adı gibi kendisi de altın değerinde kirazlar üretiyor. Burada yetiştirilen kirazlar, dünyanın her tarafında pazar bulabilecek kirazlardır. Bu yörede, çok ciddi bir şekilde, bilinçli bir şekilde kiraz üretimi yapılıyor. Tadını bilenlerin, ertesi yıl tekrar aradığı kirazlar yetiştiriliyor. Napolyon türü olan Ziraat-900 modeli, ihracata uygun kiraz yetiştiriliyor” dedi.

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta, 1000 rakım yükseklikteki Altınyaka Mahallesinin Muhtarı Havva Karakuş; “ Olgunlaşması, hasadı çok kısa sürede olduğu için üreticilerimiz hak ettiği karşılığını alamıyorlar. Pazarlama konusunda, yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.

Ürünlerin bu hafta içinde kiraz hasadına başlayacağı, en geç 15 Temmuz'da ise biteceği belirtildi.

Mehmet ALPTEKİN / KUMLUCA