Antalya'nın Kumluca ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Düngüllü, tarihe duyduğu ilgi nedeniyle dedelerinden kalan eserlerle evinin bir odasını müze haline getirdi. Özel müzede 300 yıllık arı kovanından ilk tarım aletlerine kadar 5 bin tarihi eser yer alıyor.

Kumluca İlçesi Beykonak Mahallesinde çiftçilik yapan ve evini müzeye dönüştüren Mehmet Düngüllü’yü ziyaret eden Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven, oluşturulan müze hakkında bilgiler aldı.

Mehmet Düngüllü Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Gövan’e evinde, aralarında 300 yıllık ev eşyası ve tarım aletlerini nasıl topladığının hikayesi anlattı.  

TARİHE YOLCULUK BAŞLIYOR
Evin dış kapısından içeri girer girmez tarihe yolculuk başlıyor. Merdiven boşluklarında sağlı sollu 1700'lü yıllardan kalma sıralanan tabak, çanak, çömlekler eve renk katıyor. Müzede bulunan eserlerden en yakın tarih 1970'li yıllardan. Birçok eserin tarihi tam olarak bilinmiyor. 300 yıllık ağaçtan oyulma arı kovanı, 100 yıllık el dokuma halıları, 100 yıllık ağaç ( Yörsel dille yemek tablosu) sofra, 200 yıllık okka, Osmanlı'da ağırlık ölçümünde kullanılan ilk okka, ilk elle çevrilen gramofon ve çeşitli taş plaklar, gaz yağıyla yanan ocak ve idare fenerleri, kabzası altın kaplı doldurma tüfek, ilk tarım aletleri, 60 yıllık daktilo, 200 yıllık kavrulmuş kahveyi soğutan kahve soğutma sistemi dikkat çekiyor.

NESİLDEN NESİLE AKTARILDI
1967 yılından 1989 yılına kadar babasından kalma lokantayı işlettiğini anlatan emekli Düngüllü, yıllarca lokantasında sergilediği eserleri ailesinin rızasını alarak evinin giriş katını müzeye dönüştürdüğünü söyledi. Düngüllü, nesilden nesile aktarılan tarihi eserleri koruduklarını belirtti.

Mehmet Düngüllü; “Ben tarihe duyduğum ilgi nedeniyle bu eserleri dedlerimiz ninelerimiz, eş dost sayesinde topladım. O zaman restorancılık yapıyordum. Turistlerin ilgisini çeksin diye dükkanımızın önüne koyuyorduk. Satılık mı diye soruyorlardı. Bizde kesinlikle satılık değil, biz bunu tarihi yaşatmak için tarihe duyduğumuz ilgi nedeniyle bir araya getiriyoruz. Koleksiyon gibi gelen giden görsün nesilden nesile aktarılsın. topladık ” dedi.

Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven ise; “ Mehmet Düngüllü hocamızın evindeyiz. Evi demek yanlış olur. Müzesindeyiz. Özel gayretleri ile kendisi çok güzel bir mekan oluşturmuş. Tarihi geleceğe geleceğe taşıma noktasında geçmişte kullanılan eşyaların malzemelerin gelecek nesillere tanıtılması noktasında güzel bir mekan oluşturmuş. Güzel eserler toplamış. Bir çok müzede olmayan malzemeler burada bulunuyor. Bu mekanı oluşturup gelecek nesillere ulaştırılmasında gayret sarf ettiği için kendisine teşekkür ediyorum” dedi.