İlçe Sağlık müdürlüğü mobil kanser tarama aracında 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması (mamografi), 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere bağırsak kanseri taraması yapıldığını ve 8 Nisan - 5 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz kanser tarama testi yapılmaya devam edildiği bildirildi.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIR

Kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığının altını çizen Kumluca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İsmail Arıcı, "Ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser tanısı konulmaktadır. Ülkemizde her 5 ölümden 1'i kanser nedenidir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta, çevresel faktörler arasında tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sırada yer almaktadır. Erken teşhis için kanser taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Kanser türlerinin uyaranlarını erken keşfetmek, bulguları araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilebilmesi erken tanı şansını arttırır. Erken teşhis tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır" dedi.

Ebe Zehra Açıkgöz, "Kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda, tamamen iyileşme sağlanabilmekte, daha az yan etkisi olan ilaçlar veya girişimler uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Ailesinde kanser hastalığı olan kişiler öncelikli risk altında ve tarım bölgesi ikinci kanser riskini artırıyor. Muayene 15 -20 dakika sürüyor. Mobil tarama aracımıza bekliyoruz” dedi.

Neriman Altınok, "Sağlığımız için çok güzel bir uygulama ve aile hekimimiz kanserde erken teşhisin önemli olduğu anlattı. Hekimimizden çok memnunuz. Mobil tarama aracının hizmet verildiğini öğrenince geldik” dedi.

Nurdat Altınok, "Mobil kanser tarama aracında ücretsiz hizmet verildiğini öğrendik. Doktorlarımız kanser hakkında ayrıltılı bilgi verdi. Erken teşhisin tedavi için önemli olduğunu söyledi. Komşularımıza ve çevremize kanserde erken teşhisin önemli olduğu söyleyeceğiz” dedi.

GEÇ KALMA SAĞLIKLI KAL

Erken Teşhis Hayat Kurtarır, Geç kalma sağlıklı kal slagonuyla seslenen Dr. İsmail Arıcı ise, “8 Nisan - 5 Nisan tarihlerinde aracımız ücretsiz hizmet vermeye devam edecektir. Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı bir yaşam sürün” dedi.

Haber: Hamide Koçubaba