Kumluca’da 10 ekim dünya ruh sağlığı günü olması dolayısı ile cumhuriyet meydanında basın açıklaması yapıldı.

“Farket Anla, Damgalama” sloganıyla yapılan basın açıklamasını Kumluca Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Ulaş Yılmaz tarafından okundu. Basın açıklamasına Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ayşegül Alkan, hastane doktorları ve hasta yakınları katıldı. 
İlk Amaçlarının gençlerin dayanıklılığını arttırmak olduğunu belirten Kumluca Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulaş Yılmaz; “ Değişik tanımlamalar olmakla birlikte gençlik kavramı genel olarak 15-24 yaş arası olarak alınmaktadır. Dayanıklı kişiler hâlihazırda kendilerine has güçlü yanlarını ya da çevrelerindeki destekleyici kaynakları kullanabilen insanlardır. Dayanıklı olan genç olumsuz olaylara karşı direnç gösterme ve uyum sağlama kapasitesine sahip olduğu gibi; güçlü yanlarını ya da çevrelerindeki destekleyici kaynakları kullanmayı başarandır. Dayanıklı genç güven duyduğu ebeveyn ve dostları olan, özgüvene sahip, kendini yeterli gören, sosyal yeterliliği olan, stresle savaşabilen, problem çözme becerisini alternatifleri ile birlikte oluşturabilen, sorun karşısında amacı doğrultusunda yılmayan, karar ve seçimlerini kendi ve birlikte olduğu insanların hayatını değiştirip etkileyebileceğini bilen bu yüzden akıllı hedeflere yönelendir” dedi.
İkinci önceliklerin ise hastalıkların önlenmesi olduğunu vurgulayan Dr. Ulaş Yılmaz; “ Gençlik döneminde yaygın olan kötü davranışlara özelikle madde ve tütün kullanımına bakıldığında tablo alarm düzeyine gelmiştir. Uyuşturucu ile Mücadele Faaliyet Raporu 2017’ye göre Türkiye’de 2007-2016 arasında 2 bin 148 kişinin uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilmiş, 15-64 yaş arası genel nüfusta ise en az bir defa uyuşturucu kullanan yaklaşık 1,3 milyon kişi olduğu kaydediliyor. Öğrencilerin yüzde 26,7’si bir tütün ürününü, yüzde 19,4’ü alkollü içecekleri ve yüzde 1,5’i de herhangi bir yasadışı bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranına sahiptir.
Her 100 bin kişiden 4 ünün intihar ettiği, intihar edenlerin % 34,9’unu 15-29 yaş arası insanlar ve bunun çoğunluğunu genç kadınlar oluşturmaktadır.
İlkokul seviyesine inen madde kullanımı ve sigara bağımlılığı, artan intihar oranları çocuk ve ergen nüfus için kapsamlı faaliyetlerin yürütülmesini gerekli kılıyor” dedi.