Sağlıklı bir yaşam, mutluluğun en önemli anahtarıdır. Osmanlı Padişahı, Kanuni Sultan Süleyman'ın yüzyıllar önce sarf ettiği, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi; Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi.” sözü de bunun en güzel göstergesidir. Sağlıklı bir yaşamın yolu hiç şüphesiz ki doğru ve dengeli beslenmeden geçmektedir. Özel Medikum Hastanesi Diyetisyen Günay Atasoy, sağlıklı beslenme adına yapılan diyetlerdeki hatalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Yıllardır sürekli diyet yapıyor, yine de zayıflayamıyor musunuz? İnternette bulduğunuz popüler diyetler ile onlarca kilo verip, birkaç ayda hepsini geri mi alıyorsunuz? Yağsız besleniyor, karbonhidrat tüketmiyor ve uzun süre bedeninizi aç mı bırakıyorsunuz? Her pazartesi diyete başlayıp, salı bırakıyor musunuz? Bu hatalara düşmeden, zayıflayacağım derken vücudunuza eziyet etmeden,metabolizmanızı bezdirip sağlığınızı yitirmeden incelmek istiyorsanız aşağıdaki 5 hataya düşmemeye dikkat etmelisiniz.

1- Öğün atlayıp aç kalmak
Bedeninize yapacağınız en büyük kötülüklerden biri de onu aç bırakmaktır. Aç kalarak bir yere varamazsınız! Neden mi? Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için besinlerden alacağınız karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral gibi öğelere ihtiyacı vardır. Bir arabayı düşünün. Ona yakıt vermezseniz, bakımını yaptırmazsanız sağlam kalması ve çalışması mümkün mü? Tabii ki değil. Sizin de metabolizmanızı canlı tutmak ve yağ yakımına destek olmanız için beslenmeniz şart! Temel olarak 3 ana öğünü temel almanız gerekiyor. Bu 3 ana öğünü kesinlikle atlamamalısınız. Yaşam tarzınıza göre de ana öğünlerin aralarına uygun ara öğünler koymalısınız. Ara öğünler, ana öğünlerdeki iştah ataklarının önlenmesine ve besin alımının daha kontrollü olmasına destek olur. Unutmayın, önemli olan yeterli miktarda beslenmek!

2- Karbonhidratları tüketmemek
Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Gün içerisinde yeterli karbonhidratı alamazsak kaslarımızda depolanan glikoz enerji olarak kullanılır ve kilo verirken kastan kaybetmemize neden olur. Kasların azalmasıyla doğal olarak vücudun enerji ihtiyacı düşer ve metabolizmamızı yavaşlatmış oluruz. Dengeli ve doğru miktarda karbonhidrat tüketirsek, kas kaybını engelleriz ve yağ yakımına destek oluruz.

3- Her duyduğun popüler diyeti uygulamak
Popüler diyetlerin çoğu mucizevi sonuçlar vadeden ve genellikle karbonhidrat, yağ ve protein gibi temel besin öğelerinden birisinin veya daha fazlasının azaltılması veya tüketilmemesiyle öne çıkan tek yönlü beslenmeye yönelik diyetlerdir. Bu tür diyetleri bir süre uygulayıp belki de kilo verebilirsiniz fakat uzun süreli düşünüldüğünde kalıcı bir çözüm asla değildir. Diyeti bıraktığınızda ise metabolizmanızı yavaşlatarak sizi kilo almaya sevkeder. Bu da kısır döngüye neden olur. Sen popüler olanı yapma! Sen sana özel olanı yap!

4- Başkalarının diyetlerini kullanmak
En sık yapılan hatalardan birisi onun teyzesinin, bunun yeğeninin, şunun s diyetini yapmaktır. Diğer insanlar, yaptıkları diyetlerle gayet başarılı olabilir ve güzel sonuçlar alabilirler ama unutulmamalıdır ki diyet kişiye özeldir. Yaşınız, boyunuz, cinsiyetiniz, yaşam tarzınız, vücut yapınız ve biyokimyasal bulgularınız (kan testi gibi) baz alınarak diyetiniz size özel yazılmalıdır. Bu yüzden başkaları için yazılan diyeti asla kullanma! Başkası için yazılmış olan diyet onun özel diyetidir. Siz özelsiniz ve kendiniz için yazılmış diyetinizi uygulamalısınız !

5- Hızlı kilo vermek
Bütün yiyecekleri kıstınız, düşük kalorili diyetler yaptınız, bütün yolları denediniz ve hızlıca kilo verdiniz. Sonu var mı? Sürüdürülebilir mi? Peki bunu ne derece koruyabileceksiniz? Kısa sürede yüksek kilo kaybı vaadinde bulunan diyetler yaptığınızda, kaybettiğiniz yağ değil kas ve su olacaktır.

Yukarıda da belirttiğim gibi tekrar kilo alacak ve kendinizi kısır bir döngüye sokacaksınız. Ayrıca hızlı kilo vererek organlarınıza ve vücudunaza zarar vereceksiniz. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre haftada 500gr ile 1 kg arasında kilo kaybı; sağlıklı yani yeterli ve dengeli bir diyetle ayda 2 ile 4 kilogram arasında ağırlık kaybı en doğrusudur.