Diyaliz bölümü mezunları sertifikalı hemşire ve Acil Tıp Teknisyeni (ATT) 'ler yüzünden atanamıyor.

Önlisans Diyaliz Bölümü mezunları Sertifika eğitimi alan Sağlık personellerinin kamu ve özel hastanelerde istihdam edilmesi üzerine diyaliz teknikerlerini işsiz ve atama sorunlarıyla karşı karşıya bıraktı.
Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı Hemşire unvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası verilerek çalışma imkanı sağladı. Aynı zamanda üniversitelerin Diyaliz Teknikerliği programlarının yaygınlaşmasının üzerine günümüzde Diyaliz Teknikeri mezun sayısı ortalama olarak yıllık 4.000 civarında iken, sertifika alarak çalışan hemşire sayısı 8.000 civarındadır. Kamuda görev yapan Diyaliz Teknikeri sayısı ise sadece 400 civarındadır. Her yıl 3 bin 500 diyaliz teknikeri atanma umuduyla mezun oluyor.

"DAHA DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞTIKLARI İÇİN ÖZEL HASTANELER SERTİFİKALI PERSONELİ TERCİH EDİYOR"

Diyaliz Mezunlarının işsizlik sorunuyla karşılaştığını söyleyen Diyaliz Teknikerleri Derneği üyesi Yasemin Karakulak şöyle konuştu: "Özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında bile 'tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor' ibareleri ile teknikerlerin önü kapanıyor. Sertifikasız sağlık memurunun, hemşirenin, acil tıp teknisyeninin de çalıştırılabilir hale gelmesi, diyaliz teknikerinin iki yıllık eğitimin sonunda aldığı diplomayı hiçe saymaktır. İki aylık sertifika eğitimi ile iki yıllık önlisans eğitiminin aynı kefede tutulması, hem sağlık camiası için hem de işin asıl sahibi olan Diyaliz Teknikerleri için çok büyük bir haksızlıktır " dedi.

Diyaliz Teknikerlerinin istihdam sorununun biran önce çözülmesi gerektiğinin altını çizen Diyaliz Teknikerler Derneği üyesi Yasemin Karakulak," Bizler Diyaliz Teknikerleri olarak yapılan bu adaletsiz dağılımın önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığına dilekçe gönderdik. Durumu izah edip Diyaliz Teknikeri sayısı yeterli düzeyde olduğu için Sağlık Bakanlığının Diyaliz Teknikeri atama sayısını arttırmasını talep ediyoruz. Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek Kamu Hastanelerinde gerekse Özel Hastanelerde çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadadır. Hemşire, ATT ve ebe gibi unvana sahip kişilere 2 ay kurs verilerek kazandıkları Sertifika alımlarının durdurulmasını işin asıl sahipleri olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını umut ediyoruz " dedi.
Diyaliz Teknikeri," Diplomalı diyaliz teknikeriyim. Restorantta bulaşık yıkıyorum. Bölümümüzde sertifika çalıştırılan sağlık personellerinin istihdam edilmesinden dolayı atama yapılmamakta kendi mesleğimi icra edemiyorum. Mağduruz sertifika kaldırılsın " dedi.
2016 Yılında Mezun Olan Diyaliz Teknikeri," Sertifika yüzünden işsizim işsiz olduğum için ablamın çocuklarına bakıyorum. Sertifika programı kalkmasını bekliyorum " dedi.

Haber:Hamide KOÇUBABA