Seralarında yetiştirdikleri sebzeleri don vurmaması için kadın erkek mücadele den çiftçiler, akşam erken saatlerinde başladıkları don nöbetine gece boyunca devam ettiler.

İlçeye bağlı Ortaköy Mahallesinde don nöbeti tutan çiftçileri ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, tarım işin dünyanın en zor işi olduğunu belirtti. Başkan Kökce; “Bugün yine nöbetteyiz. Tarım işi dünyanın en zor işi. Bizde sofralarımızı boş bırakmamak için gece gündüz demeden çiftçiler olarak üretmeye devam ediyoruz. Sabahtan akşama kadar odun hazırlıyoruz. Sabaha kadar da sobalarda odun yakmak zorundayız. Yakmazsak bu sebzeler üşür. Bu sebzeler bizim evlatlarımız gibi. Nasıl evlerimizdeki sobalarımızı, klimalarımızı, kombilerimizi yakıyorsak Bu üretimi yapmak içinde kış döneminde bu işi yapmak zorundayız. Hakikaten çiftçilik zor bir iş. Şu anda sobanın önünde ısındık. Dışarıya hemen sıfırın altında 2 veya 3 derece gibi soğuğa çıkacağız. Burada da vücut ciddi bir deformasyona uğrayacak. Netice itibarı ile zor iş. Yağmuru var. Fırtınası var. Seli var. Hortumu var. Bu yüzden üretici kardeşlerime kolay gelsin diyorum. Tüketici kardeşlerime de afiyet olsun diyorum. Gerçekten çiftçinin değerinin düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Üretici Ziraat Teknisyeni Cihan Sarıkayalı ise; “Bir ülkenin temel taşı tarımdır. Bizde tarımı atalarımızdan alıp ilerletmek için sabah kadar don nöbeti tutuyoruz. Kış aylarında soğuk olan dönemlerde seralarımızda soba yakıyoruz. Seralarımız ısınsın ki sebzelerimizi don almasın. Halkımız sebzesini sağlıklı bir şekilde yesin. Evde kal sebze ye” dedi.

Ortaköy Mahalle Muhtarı Halime Kaya da; “ Çocukluğumuzdan beri don bekleriz. Sabah odunlarımızı hazırlamaya başlarız. Seralarımızın içine keser ve taşırız. Akşamda dereceler düşünce sabaha kadar soba yakarız. Sıcak soğuk bir içeri bir dışarı sağlığımız bozuluyor. Biz sebzelere çocuk gibi bakıyoruz. Ekmek kapımız. Sebzecilik göründüğü gibi kolay bir iş değil. Sebzecilik sadece toplayıp hale götürmek değil. Bunu toprağa diktikten sonra fisili, yaprak alması bağlaması, dolaması toplaması. Gece gündüz uğraşıyoruz. Evlerimizde çocuklarımızı korumak için sabaha kadar soba veya kombi yakıyorsak seralarda, örtü altı sebzecilik gerçekten zor iş. Sabah kadar, bu çocuklarımız olan domates, biber, salatalık, kabaklar da bizim çocuklarımız onları üşütmemek için sabah kadar soba yakıyoruz” dedi.